Életforma.hu

ÉLET-MÓD

A gyakori tejfogyasztás okosabbá tesz

Minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk – derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből. A 2012 januárjában publikált tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál. Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet.

Több tej, jobb memória

A Maine Egyetem vizsgálata során 972, tejfogyasztási szokásaik alapján csoportosított személy szellemi képességeit és memóriáját tesztelték. Minden csoportnál külön felmérték a globális, vizuális-térbeli és verbális memóriát, valamint a rövid távú memóriát. A longitudinális, azaz különböző időpontokban készített adatfelvételen alapuló vizsgálat eredménye szerint azoknál, akik hetente 5-6-szor vagy naponta fogyasztottak tejterméket, minden vizsgált agyi funkció jobb értéket mutatott.

„Az egyetemi kutatócsoport, G.E. Crichton és munkatársai felmérése igazolta, hogy a tejtermékek fogyasztása pozitív összefüggésben áll a kognitív teljesítményekkel, vagyis a tejet gyakrabban fogyasztók jobban emlékeztek az olvasott vagy látott információkra” – mondta Dr. Matos Lajos kardiológus, a kutatás ismertetője. „Minden tényezőt egybevetve, a kutatás igazolta, hogy az agyi teljesítmény a tejfogyasztás mértékét követve, lineárisan nő: minél több tejet iszunk, annál jobb az agyunk teljesítőképessége. Az egészséges étrend részeként napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt” – tette hozzá a szívgyógyász szakorvos.

Mindazonáltal nem csak a tejfogyasztás mértéke, de a tej zsírtartalma is befolyásolta a kutatás eredményeit. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók jobban teljesítettek a teszteken, mint a teljes tejet kedvelők.

Kutatás az időskori elbutulás megelőzésére

A népesség elöregedésével egyre inkább előtérbe kerül az időskori elbutulás megelőzése. Az egészséges étrend nagyobb szerepet játszik ebben, mint gondolnánk! A tejtermékek fogyasztása nemcsak csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, de jó hatással van az észlelésre, figyelemre, emlékezésre és gondolkodásra, vagyis a kognitív képességekre. Az e témában született legfrissebb, amerikai kutatás célja annak igazolása volt, hogy a tej és tejtermékek fogyasztásának mértéke összefüggésben áll az agyi teljesítőképességgel.

A kognitív folyamatok az ember mentális képességeinek összességét jelentik. Ide tartozik a tanulás képessége is, melyet ugyanúgy serkent vagy szinten tart a tejfogyasztás, mint az érzékelést, észlelést.

A Harvard Medical School kutatói korábban a szív- és érrendszeri betegségek vizsgálata során állapították meg, hogy a tejben található transz-palmitolajsav nagyon kedvező hatással van a koleszterinre, emellett pedig a 2-es típusú diabétesz kockázatát is nagymértékben csökkenti.

Miért?

Az eddigi tanulmányoknak nem sikerült feltárniuk, hogyan befolyásolja a tej a kognitív funkciókat. Mivel azonban a tej csökkenti mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegség esélyét, közvetve a szellemi képességekre is jó hatással van. A tanulmány szerzői szerint tehát, ha valaki sok tejet iszik, jó eséllyel megelőzheti ezeket a betegségeket, melyek vélhetően nagymértékben befolyásolhatják az agyi képességeket.

A tejfogyasztók nem csak okosabbak

A rangos Maine Egyetem felmérése azt is rögzítette, hogy a tejtermékeket naponta fogyasztók körében magasabb volt az elvégzett iskolai évek száma és kevesebbet dohányoztak. Chrichton és munkatársai emellett igazolták azt a korábbi tanulmányban ismertetett tényt, hogy a rendszeres tejfogyasztók derékmérete kisebb azokénál, akik nem fogyasztottak naponta tejterméket. A kevésbé lelkes tejfogyasztóknál nagyobb mértékben jegyeztek fel depressziót, alacsony folsav szintet, valamint jóval gyakoribb szívproblémát és szívritmuszavart.

A kutatásból az is kiderült, hogy érdekes módon a tejtermékeket kevésbé fogyasztók gyakrabban fogyasztanak alkoholt, zsírt és édességet és ritkábban zöldségeket, mint a napi tejfogyasztók.




Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.