Tejfogyasztás cikkek

Meddig áll el az UHT tej? Mi az a laktózérzékenység? - tények és tévhitek a tejről
Sokakat komoly dilemma elé állít a tejfogyasztás kérdése, hiszen rengeteg, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ kering a témáról. Mindez – mint olyan sok más minden – élesen megosztja az emberek véleményét. De vajon kinek van igaza? Mi az, ami tény, és mi az, ami tévhit a tejjel és a fogyasztásával kapcsolatban? Íme 5+1 kérdés és szakértői válasz, ami segít eligazodni.

Lesz olcsó magyar tej? Felveszik a harcot a szlovák tejjel
Kiverte a biztosítékot az olcsó szlovák tej Magyarországon: a minisztérium vizsgálatot indított, a gazdák demonstráltak, a hatóság lefoglalt egy csomó tejet. Úgy tűnik, a szlovák tej megüresedett helyére van jelentkező.

Mitől tej a tej? És melyik tej üres? Megmondjuk!
Vannak, akik a minél zsírosabb tejre esküsznek, merthogy az „tejből van”, és vannak, akik alakjuk érdekében a minél zsírtalanabb tejet preferálják. De korántsem biztos, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú termék jó választás.

Szomorú tény: nem fogy a tej
Már gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, egyben a legfontosabb kalciumforrásunk, valamint D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Most már tudjuk, hogy nemcsak a tej, hanem az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek – többek között a joghurt, tejföl, kefir is – kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, s az egészséges életmódban.

Egészség - Nem csak gyerekeknek
Sokat vitatott élelmiszer a tej. Egyes vélemények szerint felnőttkorban kifejezetten ártalmas, mivel megfelelő enzimek hiányában a szervezet nem tudja tökéletesen megemészteni. Mások viszont tápanyagokban gazdag, egészséges élelmiszerként tartják számon. A kalciumon kívül még számos más vitamin, ásványi anyag miatt is érdemes inni, akár tejes kávé, kakaó vagy éppen joghurt formájában.

A gyakori tejfogyasztás okosabbá tesz
Minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk – derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből. A 2012 januárjában publikált tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál. Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet.