Életforma.hu

GASZTRO

Meddig áll el az UHT tej? Mi az a laktózérzékenység? - tények és tévhitek a tejről

Sokakat komoly dilemma elé állít a tejfogyasztás kérdése, hiszen rengeteg, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ kering a témáról. Mindez – mint olyan sok más minden – élesen megosztja az emberek véleményét. De vajon kinek van igaza? Mi az, ami tény, és mi az, ami tévhit a tejjel és a fogyasztásával kapcsolatban? Íme 5+1 kérdés és szakértői válasz, ami segít eligazodni.

A Tej Terméktanács és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt a célt tűzte ki, hogy megválaszolja a tejjel kapcsolatos kérdéseket. Jöjjenek a leggyakrabban előforduló kérdések.

1. Mit kapunk, amikor tejet veszünk?

Kezdésként fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit nevezhetünk tejnek.

A tej olyan állati eredetű, fejés útján kinyert termék, melynek alkotórészeiből semmit sem vontak el, és nem adtak hozzá tejidegen anyagot, például tartósítószert, ízfokozót vagy vizet. Ez természetesen az üzletekben kapható tejekre is igaz, ám annyi plusz és fontos előnyt nyújtanak, hogy biztonságosan fogyaszthatók, hiszen megfelelő hőkezelési eljárásokon esnek át

– magyarázta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az elmondottakból kiderül, hogy a boltokban megvásárolható tej feliratú termékek csomagolása ugyanúgy csak és kizárólag tejet tartalmaz, mint a termelői, házi változat. Vagyis a nem is látott tehenet, az csak tejpor és víz keveréke, tele van tartósítószerrel gondolatok téves feltételezések és nincs valóságalapjuk. Akár friss, ESL vagy épp UHT tejre esik a választásunk, biztosak lehetünk benne, hogy 100%-ig tejet veszünk.

2. Miért áll el az UHT tej olyan sokáig?

Az imént felsoroltak közül leginkább az UHT tejjel kapcsolatban merül fel bizonytalanság a hosszabb lejárati idő miatt. Lássuk, hogy minek köszönhető mindez! Ahogyan azt Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta az UHT elnevezés a tej hőkezelésének módjára utal. Az UHT az Ultra High Temperature kifejezés rövidítése. Ultramagas hőmérsékletű hőkezelésről akkor beszélünk, amikor a tejet 135-150 Celsius fokon hevítik néhány másodpercre, ezután szobahőmérsékletűre hűtik, végül steril környezetben speciális csomagolásba töltik. Az UHT technológia hatására azonban nem változik meg a tej tápértéke. Természetesen az UHT tejet sem tárolhatjuk a végtelenségig, szükséges figyelnünk a minőségmegőrzési időt, felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül ajánlott azt elfogyasztani.

Azt már tudjuk, hogy mit kapunk, amikor tejet vásárolunk, de még mindig ott a kérdés: kell ez nekünk?

A tej fontos alappillére a táplálkozásunknak (Foto: Depositphotos)

3. Helye van a tejnek az egészséges és tudatos táplálkozásban?

Bizonyára mindenki hallotta már azt a mondást, hogy a tej élet, erő, egészség. Ebben a megfogalmazásban voltaképpen ott az igazság, hiszen a tej szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat) tartalmaz.

„A tej bővelkedik ásványi anyagokban, többek között káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, továbbá a vízben és a zsírban oldódó vitaminoknak is remek forrása. A tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor, másnéven a laktóz, melynek szerepe van egyes ásványi anyagok felszívódásában és a vastagbél megfelelő pH-jának kialakításában. A tejben és a tejtermékekben található fehérjék teljes értékűek, mivel az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Továbbá kiváló minőségűek és jól hasznosulnak, ezért fehérjefelvételünk egyik alapvető forrásának számít. A tejzsírról pedig fontos tudni, hogy valamennyi zsiradék közül ennek a legjobb az emészthetősége” – foglalta össze Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is valóban fontos szerepet tölt be. Ráadásul a tejtermékek változatosan illeszthetők be akár a különféle diétákba is.

4. Mennyit ajánlott fogyasztani a tejből?

A nemzetközi álláspontok mellett az OKOSTÁNYÉR® elnevezésű hazai táplálkozási ajánlás szerint is naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejterméket ajánlott fogyasztani.

1 adag tej és tejtermék felnőttek részére:

  • 2 dl tej / joghurt / kefir vagy
  • 5 dkg túró vagy
  • 3 dkg sajt

1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek:

  • 2-3 dkg sajt (2-3 szelet)
  • 15 dkg félzsíros rögös túró (1 teniszlabdányi)
  • 1 dl joghurt, kefir

A tejtermékek változatos kínálatának köszönhetően ezt a mennyiséget könnyedén el lehet fogyasztani, ráadásul gyakorlatilag bármelyik étkezésünkbe beépíthetők.

5. Hány éves korig fogyasszunk tejet?

Bár többen is úgy vélekednek, hogy tejet maximum gyermekkorban javasolt inni, ez azonban közel sem igaz. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása minden korcsoport számára ajánlott. Továbbá hozzátette, hogy ha valaki csökkenti, esetleg kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket, akkor szükséges fokozottan odafigyelnie, hogy kellőképpen pótolja azokat a tápanyagokat (különösen figyelve az ásványi anyagokra és vitaminokra), melyeket a tej biztosít a szervezetnek.

Szemléletes adat, hogy a napi fogyasztásra ajánlott fél liter tej fedezi a felnőttek javasolt energiabevitelének 12-15%-át, a fehérje- 20-25%-át, a zsír- 15-20%-át, a szénhidrát- 7-10%-át, a kalciumszükségletének pedig 70%-át egy napra.

5+1. Mi az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység egy emésztési zavar. Az ebben szenvedő személyek szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet illetve a termelt enzim csökkent hatékonysággal működik, emiatt nem képes lebontani a laktózt (tejcukrot). A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha valaki kellemetlen tüneteket tapasztal, például puffadást, görcsöt vagy hasmenést, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, és ne kezdjen el önmaga kísérletezni! Hasonló kellemetlenségeket más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak, ezért célravezetőbb, ha egy orvos állítja fel a diagnózist.

Ha valaki bizonyítottan laktózérzékeny, abban az esetben sem a tej és tejtermékek kiiktatása a megoldás, mivel így az egyik legfőbb kalciumforrást vonná meg önmagától. Ma már a legtöbb tejterméknek elérhető a laktózmentes változata, amit a tejcukorérzékenységben szenvedők bátran fogyaszthatnak.

Még több érdekesség:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.