Laktózérzékenység cikkek

Meddig áll el az UHT tej? Mi az a laktózérzékenység? - tények és tévhitek a tejről
Sokakat komoly dilemma elé állít a tejfogyasztás kérdése, hiszen rengeteg, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ kering a témáról. Mindez – mint olyan sok más minden – élesen megosztja az emberek véleményét. De vajon kinek van igaza? Mi az, ami tény, és mi az, ami tévhit a tejjel és a fogyasztásával kapcsolatban? Íme 5+1 kérdés és szakértői válasz, ami segít eligazodni.

Kiderült Ada nagy titka
A népszerű műsorvezető és kétgyermekes anyuka, mindig is odafigyelt arra, hogy egészségesen étkezzen. Gyermekkora óta sportol, sőt az elmúlt években már ő is tart rendszeresen edzéseket, elmondása szerint így még fittebben tudja magát tartani! Természetesen, a rendszeres edzés megkívánta a megnövelt fehérjefogyasztást is, azonban ekkor derült ki, hogy mint oly sokan mostanában, ő is laktózérzékeny!

Így kávézunk mi!
Ahány ember, annyi féle módon issza a kávét. Mindenkinek van kedvence, amivel kényezteti magát. Most egy olyan párosítást mutatok be, amelyet akár a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Ezt még mi sem gondoltuk a tejről!
A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá, és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat.

Az ételallergia nem létezik! Csak hiszti és hóbort az egész?
Az ételallergia divatjelenséggé lett, és sokkal több ember tartja allergiásnak magát, mint amennyien valójában azok,- igazolja egyre több kutatás. Valóban így van?

Tápióka puding - a laktózmentes desszert
A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Ez a desszert most glutén-, laktóz-, és tojásmentes.
Bármikor kialakulhat a laktózérzékenység
A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő.

6 döbbenetes testi változás, aminek a civilizáció az oka
Egyre több a nőies férfi, és egyre kevésbé vagyunk agresszívak. Az intelligenciánk viszont hanyatlásnak indult - ezt köszönhetjük a civilizációnak. A kék szem és a fehér bőr is új jelenség.

Édes élet, egészségesen
Mondhatjuk, egyre többünket érint bármiféle étel intolerancia. Akár laktóz-, tojásfehérje-, glutén érzékenységről, vagy cukorbetegségről beszélünk. Talán ebben a legnehezebb, hogy olyan édes vagy sós ételekkel, akár süteménnyel helyettesítsük, lehetőleg elérhető áron a korábban szeretett kedvenceinket, amivel figyelni tudunk egészségünkre is. Lássuk a problémát - de van megoldás is.

Most már ezeket is olvashatod az élelmiszercímkéken!
December 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban. Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára.
A laktózérzékenyeknek is kell a tej!
Tejtermék fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök - néhány tünet, amely laktózérzékenységre utalhat. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny.