Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Édes élet, egészségesen

Mondhatjuk, egyre többünket érint bármiféle étel intolerancia. Akár laktóz-, tojásfehérje-, glutén érzékenységről, vagy cukorbetegségről beszélünk. Talán ebben a legnehezebb, hogy olyan édes vagy sós ételekkel, akár süteménnyel helyettesítsük, lehetőleg elérhető áron a korábban szeretett kedvenceinket, amivel figyelni tudunk egészségünkre is. Lássuk a problémát - de van megoldás is.

Kép:La Delizia Kekszmanufaktúra

„Annak érdekében, hogy mélyebben belevethessük magunkat a témába, érdemes letisztázni pár alapvető fogalmat már a legelején – kezdi Rabb Edina, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikusa . A mindennapokban ugyanis az ételallergia, intolerancia fogalma gyakran összekuszálódik. A táplálékallergia és intolerancia között az az összefüggés, hogy mind a kettő specifikus vagy más szóval jellegzetes, azaz mindig ugyanattól az élelmiszertől/annak összetevőjétől jelentkezik az egyénnél. Továbbá mindig reprodukálható, azaz újra előidézhető. Végül mindig valamilyen nem várt tünetegyüttest idéz elő szervezetünkben. Ez lehet az egész testre kiterjedő (pl.: anafilaxiás sokk), vagy éppen bélrendszert (pl.: hányás, hasmenés, haspuffadás, szélgörcs, stb.), nyálkahártyát (pl.: ödéma, vörösödés, vérzés, stb.), bőrt (pl.: kiütés, dermatitis), légzőrendszert (pl.: asthma), idegrendszert érintő tünetegyüttes.

A hasonlóságok mellett azonban a két fogalom között hatalmas különbség rejlik. Míg a táplálékallergia kóros immunreakciót vált ki, azaz a szervezetben a táplálékkal, illetve annak összetevőjével szemben antitest termelődik, addig mindez a táplálékintolerancia esetén nem mondható el –hallhatjuk a dietetikustól. Napjainkban sajnos egyre gyakrabban felmerül a fent nevezett elváltozások valamelyikének előfordulása gyerekeknél-felnőtteknél egyaránt.  Az allergia kialakulásának hátterében számos tényező megbújhat kezdve a genetikai tényezőktől, a felgyorsult világunk hátulütőin keresztül, köztük megemlítve például a nem megfelelően folytatott táplálkozási szokásokat”- fejti ki Rabb Edina.

Mik a legjellemzőbb ételintoleranciával kapcsolatos érzékenységek, amely a magyarok legnagyobb százalékát is érinti (pl. tojásfehérje, glutén, laktóz stb.)?

„A hazánkban előforduló leggyakoribb és ismertebb táplálékallergének közé sorolható például a glutén, tojás, szójabab, tej, földimogyoró, diófélék, hal, rákfélék, zeller, mustár, szezámmag, kéndioxid. Táplálékintoleranciának pedig számos csoportja létezik. Gyakori például a különböző enzimdefektusok következtében kialakuló intolerancia. Erre egy jó példa a laktózintolerancia, amikor a laktáz enzim részben vagy teljesen hiányzik. Ennek következtében többek között puffadás, szélgörcs, hasmenés jelentkezhet” – mondja a szakember.

A laktózérzékenyeknek is kell a tej!
Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig nekik nem szükséges olyan szigorú diétát folytatniuk, mint a tejfehérje-allergiásoknak.

Mik a leghatékonyabb módjai annak, hogy megállapítsák, pontosan ki mire érzékeny (pl. teszt stb.)?

„Első körben a megfelelő szakember felkeresése nélkülözhetetlen. Manapság egyre több válfaja ismert ezeknek a vizsgálati módoknak. Ide sorolhatóak többek között a bőrpróbák (pl.: Prick teszt). Továbbá vérből is felfedezésre kerülhet a panaszt okozó „cinkos” élelmiszer összetevő. Fontos azonban, hogy mindezek önmagukban nem adnak diagnózist. Szükség lehet a diagnózis felállításához a feltételezett allergiát/intoleranciát kiváltó táplálékot kiiktatni. Amennyiben a tünet megmarad, érdemes kiszélesíteni az eliminációs étrendet, illetve további vizsgálatokat elvégezni. Azonban jó esetben a tünet megszűnik. Ellenben van olyan eset, amikor nem tudjuk, mi lehet a kiváltó ok. Ilyenkor lehet egy szigorúbb kereső étrendet követni. Természetesen minden esetben az életkort, előzetes tápláltsági és egyéb állapotok figyelembevételével lehet nekilendülni egyénre szabva az adott eliminációs étrendnek meghatározott ideig (általában 1-6 hétig).

De mit együnk, ha nem ehetünk bármit?

K. Attila (37 éves), egy jól menő, budapesti, online marketing kampányokat menedzselő kreatív ügynökség tulajdonosa, ügyvezetője. Őt is érinti az étel allergia problémája, 19 éves korában derült ki, érzékeny a tojásfehérjére. „Begyulladt, pattanásos kiütések lettek az arcomon, főként a szám környékén –kezdi Attila-, sokáig nem jöttünk rá, mi lehet a bajom. Több helyre is elmentem allergiatesztet csináltatni, nem hozott semmilyen eredményt. Gyógyszeres kezelésbe kezdtem, kaptam többféle gyulladáscsökkentőt, amelyeknek több esetben már elég veszélyes mellékhatásai voltak. Semmi más nem vezetett eredményre, mint hogy teszt jelleggel elkezdtem elhagyni bizonyos ételeket az étrendemből, így 2-3 év alatt derült ki, hogy a tojásfehérje fogyasztásom okozza a tüneteimet. Így most már több, mint 15 éve rendkívül odafigyelek az ételválasztásomra, és igyekszem alternatív módon pótolni szervezetembe a fehérjét. Gyógyszert cserébe nem kell szednem” –mondja az üzletember.

Egyre többen igyekeznek odafigyelni arra, hogy az ételek, amelyeket fogyasztanak, természetes összetevőket tartalmazzanak. A finomságok pedig készülhetnek hagyományos, jó minőségű alapanyagokból is, igazi vajból, dióból, aszalt gyümölcsből – mondja Oczella Éva, a La Delizia Kekszmanufaktúra megálmodója. De készülnek finomságok laktóz- és gluténmentes, nyírfacukros kivitelben is. Erre mostanában egyre nagyobb az igény, sajnos már a gyerekek között is növekedik az ételallergiások száma.  Most már számukra is készítünk többféle kekszet, és minden nap van legalább egyféle gluténmentes sütemény vagy torta is a hűtővitrinben.

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.