Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Szomorú tény: nem fogy a tej

Már gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, egyben a legfontosabb kalciumforrásunk, valamint D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Most már tudjuk, hogy nemcsak a tej, hanem az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek – többek között a joghurt, tejföl, kefir is ­– kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, s az egészséges életmódban.

Kép:Pixabay

Hazánkban éves szinten az egy főre jutó ideális tej- és tejtermékfogyasztás – tejegyenértékben – 260-270 kg lenne, ezzel szemben tavaly csak 150-165 kg volt, ami csökkenő, stagnáló tendenciát jelent. Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejből fejenként évi 60-65 liter fogy, ami az európai uniós átlagfogyasztás mintegy 4/5-ét jelenti. Szomorú tény, hogy évről évre átlagosan 2-3 százalékkal kevesebb tej fogy Magyarországon, s a felmérések szerint főként a fiatal felnőttek hagyják ki az étrendjükből – hangzott el „A felnőtt magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása a tudomány és a fogyasztók szemszögéből” című kerekasztal-beszélgetésen

Mennyi tejet és tejterméket fogyasztanak a magyarok?

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálata (OTÁP 2009) szerint napi 259 gramm tejet és tejterméket fogyasztanak fejenként a magyarok, ami azonban lényegesen elmarad az általuk javasolt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű kalciumtartalmú tejtermékek fogyasztásától – hívta fel a figyelmet Dr. Martos Éva főorvos, az OÉTI főigazgatója.

Az OÉTI ajánlása szerint minden nap és naponta többször kellene tejet és tejtermékeket fogyasztanunk, s előnyben kell részesíteni az alacsony zsírtartalmú élelmiszereket.

A tej és a tejtermékek nemcsak kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban, hanem évezredek óta bizonyítottak jótékony, kedvező élettani hatásai. Ezek az élelmiszerek tápanyagokban gazdag termékek. A tej és a tejtermékek ideális kalciumforrások, hiszen a tejben egyszerre és optimális arányban található a fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását.

A kalciumnak számos élettani szerepe van, részt vesz a csontrendszer szilárd vázának kialakításában, s elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges szerkezetének fenntartásához. Csontjaink és fogaink tartalékolják egyébként a szervezet kalciumtartalmának legnagyobb részét, 97-99 százalékát, s a felnőtt emberi testben mintegy 1000-1200 g kalcium található, mely a test súlyának 1,5-2 százalékát teszi ki. Miután kalcium nem képződik a szervezetünkben, a szükséges mennyiséget a táplálékokból kell felvennünk.

Az OÉTI ajánlása szerint a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás keretében a napi kalciumszükségletünk 70%-át tej és tejtermékek fogyasztásával tudjuk fedezni. Ez a kalciummennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható (1 egység pl. egy pohár tej, egy pohár joghurt, 3 dkg sajt, 6 dkg túró). A maradékot többek között halak, dió, mák és egyes ásványvizek rendszeres fogyasztásával lehet fedezni, valamint egyes zöldségek is kiváló kalciumforrások, mint például a spenót, sóska, káposztafélék.

A táplálékkal bevitt kalciumnak azonban csak egy része (kb. 21-70%-a) szívódik fel, attól függően, hogy milyen élelmiszerrel vittük be. A felszívódást sok tényező befolyásolja, a D-vitamin és a tejcukor például elősegíti. A D-vitamin az egészséges csontrendszer kialakulásában és fenntartásában fontos szerepet játszik, megfelelő mennyiségű fogyasztása elengedhetetlen. D-vitamin napfény hatására a bőrben is keletkezik, ezért is fontos minden nap legalább félórás séta, focizás, biciklizés, futás a szabad levegőn. Ételeink közül jó D-vitaminforrások a tej, a tojás, egyes halfélék, a tőkehalmáj és a margarinok.

Milyen tej- és tejtermék-fogyasztási szokások jellemzik a magyarokat?

Hazánkban jellemzőek az egészségtelen étkezési szokások és hiányosak a táplálkozási ismeretek. A lakosság jelentős része túlsúlyos vagy elhízott, illetve gyakoriak a tápanyag-hiányok. A helyesen megválasztott élelmiszerek fogyasztása a megfelelő táplálkozási egyensúly és ezáltal az egészség fenntartását segítik.

Több tej, jobb memória
Minél gyakrabban fogyasztunk tejet és tejterméket, annál jobban működik az agyunk – derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből. A 2012 januárjában publikált tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál. Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan 4-szer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre és 5-ször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet.

A magyar fogyasztók többsége szerint a tej és a tejtermékek a napi táplálkozásuk alapvető részei, de nem tudatosult bennük, hogy ideálisan mennyit is kellene fogyasztani ezekből az élelmiszerekből – emelte ki Szabó Valéria, az Ipsos Zrt. piackutatási igazgatója, utalva a 2011. évi, fogyasztási szokásokat, preferenciákat vizsgáló kutatásukra.

Mint arra rámutatnak, azzal sincsenek igazán tisztában a magyar felnőttek, hogy egyáltalán nem fogyasztanak elegendő mennyiségű tejet és tejterméket. Továbbá felnőttkorban a kalcium-bevitelnek is kevesebb jelentőséget tulajdonítanak, legfeljebb a változó korban lévő nők figyelnek erre oda jobban.

A gyerekek esetében az édesanyák nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyermekük napi tejtermék-fogyasztása megfelelő mennyiségű legyen, legyen szó akár kakaóról, tejszeletről, gyümölcsjoghurtról, melyek a gyermekek számára is kedvelt friss tejtermékek. Ezzel szemben a napi és heti tejtermék-fogyasztás az életkor előrehaladtával sajnos csökken, különösen a férfiak körében. A nőknél kevésbé jellemző a csökkenés, mivel ők a megnövekedett joghurtfogyasztással ellensúlyozzák a csökkent tej-, kakaó- és tejdesszert-fogyasztásukat.

A felmérés során megvizsgálták továbbá, hogy milyen tejtermékeket preferálnak a nők és a férfiak. Míg az erősebbik nem tagjainál nem mutatható ki kedvenc tejtermék, addig a hölgyek a joghurtokat részesítik előnyben. A fiatalabb nők körében ez elsősorban gyümölcsjoghurt, idősebb korban pedig nő a natúr joghurt és a kefir fogyasztása. A joghurt sikerességének oka számos előnyös tulajdonsága, valamint az, hogy egyéb igényeket is képes kielégíteni. Amellett, hogy természetes kalciumforrás, könnyű is, nem terheli meg a gyomrot, tápláló, laktató, s kiváló alternatívát jelent az egészséges nassoláshoz.  A férfiak azonban nem találták meg a maguk kedvenc tejtermékét, így körükben a legalacsonyabb a tejtermék-bevitel.

A magyar fogyasztók a tejtermékek vásárlásakor elsősorban az extra minőséget és a kiváló színvonalat tartják szem előtt, emellett pedig egy szubjektív elem is közrejátszik, azaz, hogy a termék minél ízletesebb, minél finomabb legyen. Éppen ezért kiemelt feladata a tejpiaci szereplőknek, a feldolgozóüzemeknek a választék folyamatos bővítése, valamint a tejtermékek fogyasztói érdekeknek és igényeknek megfelelő csomagolásban történő forgalmazása.

Hogyan lehet növelni a magyarországi tej- és tejtermék-fogyasztást?

A hazai tejtermék-fogyasztás növelésének alapját képeznék az innovatív beruházások és a versenyképesség növelése, illetve a fizetőképes kereslet növekedése – hangsúlyozta Kiss Beáta, a Magyar Tejipari Egyesülés elnökségi tagja. Középtávon pedig az egész tejtermék kategória esetében az általános forgalmi adó az EU 10 százalék körüli átlagszintjére történő csökkentése, mely a fogyasztói árak bizonyos mértékű csökkentését is segítené.

Az élelmiszeripart az egyik stratégiai ágazatnak tekinti a kormány, ezért valószínűsíthető, hogy nagyobb arányban részesedhetnek majd a tejfeldolgozó vállalatok is az uniós forrásokból innovatív fejlesztéseik megvalósításához a 2015. évi tejkvóta rendszer megszűnését követően.

A tejből készült friss tejtermékek alapvető élelmiszerek, az egészséghez elengedhetetlen összetevőket tartalmaznak, a hazai és nemzetközi tudományos ajánlásokkal összhangban továbbra is elsődleges helyen kell szerepelniük a hazai kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban.

A hazai tejpiaci szereplők – a tejgazdaságok, a feldolgozóüzemek és a kereskedelmi partnerek – és a kormányzat elkötelezett együttműködésére van szükség annak érdekében, hogy a tejtermékek elérjék a magyar felnőtt lakosság és természetesen a gyermekek táplálkozásában azt az értékes élettani, egészségi és élvezeti hangsúlyt, mint amit az EU többi tagországában is képviselnek – volumenben, választékban egyaránt. Mindenképpen szükséges lenne egyfajta közös fellépésre és közösen megvalósított, tejtermékeket népszerűsítő oktatási és marketing program kialakítására a hazai tejtermék-fogyasztás növelése érdekében, ezáltal is segítve, hogy a jövő generációjának táplálkozási szokásait közös erővel pozitív irányba lehessen elmozdítani.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.