Ami por alapú vagy instant, az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy az eleve rossz, káros és egészségtelen. A hosszabb eltarthatóság, a gyors oldódás sokakat arra enged következtetni, hogy ezek az élelmiszerek biztos tele vannak vegyszerrel, tartósítóval, mesterséges színezékkel, ízfokozóval. A tényeket Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, az egyik legismertebb hazai porgyár tulajdonos-ügyvezetője mondta el.
- A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét. Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra.
Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek. -
Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes jó minőségű italport vásárolni: semmivel több cukrot nem tartalmaznak, mint az előre palackozott termékek, nem kell cipelni a flakonokat vagy üvegeket, gazdaságosabbak, környezetkímélőbbek, és egy pici helyen mindenhova magaddal viheted... És tudod, a puding próbája az evés!