Életforma.hu

ÉLET-MÓD

A véred mondja meg, mit egyél! – AB0 terv

Ha a vércsoportunknak megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, megerősíthetjük szervezetünk ellenálló képességét. Van, aki ezt már régóta tudja...?

Az ember a vércsoportjával összefüggésben általában két dologra gondol. Egyrészt, ha valami baleset éri, akkor tudni lehessen, milyen vért kaphat, másrészt a terhesség, pontosabban a magzat szempontjából létkérdés a szülők RH-faktora.

Magyarországon a ’90-es évek végén jelent meg az első könyv, mely a vércsoportok, a táplálkozás és az egészség összefüggéseivel foglalkozott .

Az „AB0 terv” című könyv annak az amerikai kutató testvérpárnak, James és Peter D’Adamónak a műve, akik már az ’50-es években felfigyeltek erre az összefüggésre. Megfigyelték, hogy a szigorú, zsírmentes, gyakorlatilag vegetáriánus szanatóriumi diéta különbözőképpen hatott a betegekre. Egyesekre gyógyítólag hatott, mások állapota romlott.  Rájöttek, hogy az emberek eltérően reagálnak ugyanarra az élelmiszerre.

A megfigyelések és a kísérletek alapján kiderítették, hogy a vérrel van összefüggésben a szervezet reakciója az egyes élelmiszerekre, pontosabban a megemészthetőségre.  Kutatásaik szerint ennek legfőbb magyarázata, hogy ha nem a vércsoportnak megfelelő fehérjetartalmú táplálékot fogyasztunk, akkor bizonyos fehérjék, a lektinek a véráramba kerülve kicsapódnak. Ez még nem olyan nagy baj, mint ha vérátömlesztéskor rossz vércsoport szerinti vért kapnánk. De a termelődő ellenanyag elleni védekezés lefoglalja a szervezet immunrendszerét, így védtelenebbek leszünk más fertőzéssel szemben.

A vércsoportnak megfelelő táplálkozással viszont erősíthető az immunrendszer, s gyorsabban leküzdhető a betegség. Az eredetileg, különféle betegségek leküzdésére kidolgozott vércsoportdiétáktól már csak egy „ugrás” volt a prevencióra, egészségmegőrzésre kidolgozni azokat az élelmiszercsoportokat, amelyek a legjobban megfelelnek a különböző vércsoportú embereknek.

A 2001-ben magyarul is megjelent könyv, az „Életmód az AB0 terv szerint” már ezeket az összefüggéseket mutatja be.

Az elmélet legfőbb alapját az ember fejlődése, a vércsoportok kialakulása és a táplálék, táplálkozás fejlődése adja.

Az őskorból ránk maradt cro-magnoni embernek 0-ás vércsoportja volt. Ők Afrika szavannáin éltek vadászó, gyűjtögető életmódot, ennek következtében emésztőrendszerük alkalmassá vált a sok fehérjetartalmú táplálék feldolgozására. Ezért még ma is a 0-ás vércsoportú emberek gyomra több savat termel a húsok könnyebb emésztéséhez, mint a többi vércsoportú emberé. Ahogy változtak a klimatikus viszonyok, csökkentek a vadászterületek, az emberek vándorlásra kényszerültek, és egy csoportjuk északra és nyugatra vándorolt. Ők A-s vércsoportúak lettek, míg a kelet felé vándorlók B vércsoportúvá váltak.

Az A vércsoport 15–25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.

A B vércsoport 10-15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.

Az AB vércsoport a legfiatalabb ebben a rendszerben, az A és B vércsoportok keveredésével jött létre majd 1000 évvel ezelőtt. Anyagcseréjüket mind a két vércsoport jellemzői kísérik.

Mindezek ismeretében, illetve a kutatások és kísérletek alapján állították össze azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket a különböző vércsoportú embereknek ajánlatos fogyasztani, illetve, amit kerülni tanácsos egészségük megőrzése érdekében.

0-s vércsoport

Ajánlott élelmiszerek

húsok: szarvasmarha, vad, bárány, csuka, tőkehal, szardínia;

gabonafélék: kevert magvas barna kenyér;

zöldség, gyümölcs: brokkoli, kelkáposzta, fokhagyma, tök, paraj, paprika (piros), karalábé, füge, szilva.

Kerülendő élelmiszerek

húsok: lúd, sertés, hering, harcsa;

tejtermékek: camembert, brie, edámi, ementáli, gouda, tej, tejes fagylaltok;

gabonafélék: búzadara, búza, kevert gabonapelyhek;

zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, burgonya, kukorica, olajbogyó, káposzta, szeder, eper, sárgadinnye, kókusz, mandarin, narancs.

A-s vércsoport

Ajánlott élelmiszerek

húsok: csirke, pulyka, sügér, ponty, lazac, szardínia;

tejtermék: szójasajt, szójatej;

gabonafélék: hajdina, barna kenyér, rozsliszt, búzacsírakenyér;

zöldség, gyümölcs: articsóka, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, tök, sárgarépa, hagyma, ananász, kajszibarack, áfonya, szeder, grapefruit, cseresznye, szilva, citrom.

Kerülendő élelmiszerek

húsok: kacsa, liba, fácán, bárány, sertés, borjú, folyami rák, homár, garnéla, kagyló, osztriga, kaviár, hering, tengeri lazac;

tejtermék: brie, camembert, vaj, cheddar, edami, parmezán, tej, tejes fagylaltok;

gabonafélék: durum, búzaliszt;

zöldség, gyümölcs: padlizsán, burgonya, fekete olajbogyó, paprika, paradicsom, káposzta, vörös bab, banán, sárgadinnye, mandarin, narancs, papaja.

B-s vércsoport

Ajánlott élelmiszerek

húsok: ürü, bárány, nyúl, vadak, lepényhal, lazac, tengeri pisztráng, szardínia, kaviár;

tejtermékek: joghurt, mozzarella, juhsajt, kecskesajt;

gabonafélék: tönköly, barna kenyér, puffasztott rizs;

zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, brokkoli, sárgarépa, paprika, cékla, káposzta, ananász, banán, papaja, szilva, szőlő.

Kerülendő élelmiszerek:

húsok: kacsa, liba, sertés;

tejtermékek: kék nemes penészes sajtok, tejes fagyi;

zöldség, gyümölcs: paradicsom, olívabogyó.

L.K.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.