Tegezzem vagy magázzam? Az alap természetesen az, ha magázzuk a másikat, a kérdés csak az, hogy ki ajánlhatja fel a tegeződést. Azonos neműek között ilyenkor az életkor dönt, az idősebbé ez a jog. Ha azonban férfi és nő között zajlik a beszélgetés, akkor mindenképpen a nő kezdeményezi a kötetlenebb nyelvi formát, akármennyi is legyen a korkülönbség.
Kellemetlen szituáció az is, amikor olyan fiatallal van gondunk, akiről nem tudjuk, megsértődik-e, ha letegezzük. Az illemtankönyvek szerint a 18-19 éves fiatalokat már illik magázni. Évszázados hagyomány a pertu, ilyenkor tegeződnek össze az ismerősök. De mivel ihatunk pertut? Mindenképpen alkoholos itallal, de sörrel kifejezetten tilos!
Hogyan viselkedjünk a hivatalban, bankban, postán? A legfontosabb, hogy akármilyen nagy sor is áll mögöttünk, mindenképpen tartsuk be a két méter távolságot, az előttünk intézkedőnek ugyanis kellemetlen lehet, ha valaki hallja, pontosan milyen ügyben jár el. Ez hatványozottan érvényes a bankokban, főleg a bankautomatáknál, ahol biztonsági oka is van a távolságtartásnak, hiszen senki sem szeretné, ha a mögötte álló kiolvashatná a pin-kódját.
Örök téma az étterem, hiszen számos olyan helyzet van, amit kapásból nem tudunk a legmegfelelőbben megoldani. Hiszen már a helyiségbe való belépés is probléma sokaknak. Ki menjen előre, a férfi vagy a nő? Alapszabály, hogy nyilvános helyre, presszóba, étterembe mindig a férfi megy előre. Más helyeken a sorrend attól függ, merre nyílik az ajtó. Ha a férfi felé, akkor kinyitja, és megtartja a hölgynek. Ha befelé, előresiet, és úgy ad utat. Az asztal felé is a férfi megy elöl, mögötte a nő. És bár lassan elfeledett tiszteletadás ez, de igenis illik lesegíteni a hölgyről a kabátot.
A borravaló mértékét talán mindenki tudja, tíz százalék. A helyzetet csak az bonyolítja, hogy mostanság egyre több étteremben van szervízdíj, amely tulajdonképpen a borravalót helyettesíti. Ha ilyen helyen vagyunk, az étlapban jelzik ezt, úgyhogy ne erősködjünk a borravalóval, mert valószínű, hogy a pincéreknek megtiltották, hogy elfogadják a jattot.
Italok? Ha vacsorázni hívjuk barátainkat, ismerőseinket, akkor nemcsak az ételekre, hanem az italokra is oda kell figyelnünk. Nem árt tudnunk, hogy melyik ételhez milyen ital való. Az étkezés sokszor aperitiffel kezdődik, az előételhez fehérbor illik, ahogy a halhoz és a szárnyasételekhez is. A vörös húsokhoz testesebb vörösbort kínáljunk, a desszerthez pedig nyugodtan adhatunk édes likőröket.
Ki töltse ki az italt? Ha férfi van a társaságban, akkor mindenképpen ő. Milyen poharakat tegyünk ki? Persze ez csak akkor kérdés, ha van otthon mindenféle italhoz való poharunk, a legnehezebb feladat talán a vörös- és a fehérboros megkülönböztetése. Pedig egyszerű: a fehérboros kelyhe szűkebb, mint a vörösborosé. A pezsgőspoharak magasak és vékonyak, és mindig egészen alul kel fogni, nehogy felmelegedjen az ital.
Bonyolultnak tűnik? Lehet, hogy az, de higgye el, megéri odafigyelni ezekre a dolgokra, ugyanis így jó benyomást tehetünk vendégeinkre, ismerőseinkre.