"Vág az esze, mint a borotva". Az ismert közmondást általában a tudással kapcsolják össze. Pedig szó szerinti tartalma, mondanivalója a lényeg. Agyunk állapota, frissessége nagyban meghatározza, hogy az elraktározott információkat, tapasztalatokat vissza tudjuk-e adni, s milyen gyorsan. Az emlékezés az agy legfontosabb funkciója. Memóriánk pillanatnyi állapota nem csupán a fáradtságtól, vagy általános egészségi állapotunktól függ. Idővel romlik elménk azon képessége, hogy gyorsan össze tudja kapcsolni az új és a régi információt. Ha úgy érezzük, memóriánk már nem a régi, és hol ezt, hol azt felejtjük el, azért még nem kell kétségbeesni!
Elménket folyamatosan fényesíti maga a tanulás. A rendszeres tanulás elősegíti az agyban az idegsejtek közötti kapcsolatokat, és megnöveli az idegsejtnyúlványok számát. Ezeknek komoly szerepük van abban, hogy agyunk később is megőrizze rugalmasságát.
Másrészt a táplálkozásba is érdemes beiktatni olyan összetevőket, melyek fokozzák, illetve javítják a vérkeringést, tisztítják az ereket, elősegítik a vér tisztulását is, és így összességében az agy vérellátására is jótékony hatással vannak. Az emlékezet fenntartásáért felelős idegsejtek számára ugyanis ez a legfontosabb.
A Kínából származó páfrányfenyőt, a gingko bilobát már régóta a szellemi frissesség megóvójának tartják. Európába a XVIII. század közepén került, s ma a mérsékelt égöv utcáinak és parkjainak népszerű díszfája. Az életkor előrehaladtával egyre kevesebb vér áramlik át az agyon, ezért az agysejtek kevesebb tápanyaghoz jutnak. A páfrányfenyő jelentősen megnöveli a vér mennyiségét az agyban. Ahogy az agy vérellátása fokozódik, úgy javul az emlékezőképesség és a szellemi teljesítmény is. Emellett antioxidáns hatással is rendelkezik, így védi a sejteket.
Fontos, hogy olyan készítményeket használjunk, amelyek koncentrált kivonatot tartalmaznak! Az emlékezőképesség növelésére és a vérkeringés fokozására naponta 120 mg páfrányfenyő-kivonatot szedjünk három adagra eloszlatva 6-12 hétig! A kúrát felnőtt korban érdemes évente ismételni.
A ginsenggyökér a legismertebb keleti gyógyszer s a világ egyik legrégebben használt gyógyhatású növénye. Ókori írások "embergyökér"-nek nevezik. A ginsenget őseink az ég adományának tekintették. A ginszenozid a növényben lévő aktív hatóanyag, melyből összesen 13-féle létezik. Immunerősítő és antioxidáns hatású. Kimerültség és túlterhelés ellen kitűnő szer, hatásos hosszan tartó betegségekből való lábadozás időszakában. Egészségmegőrzés érdekében vagy fáradtság ellen szedjünk naponta egy vagy két alkalommal 100-200 mg ginsenget, !
A fekete áfonya is jó hatású az emlékezetre, a rövid távú memóriára. A fekete áfonyában található antocianidinek az erekben és a hajszálerekben a vérkeringést is javítják. A normál adag 40-től 160 mg-ig terjed, napi két-három alkalommal, 2-3 hónapig. Jó hatással van szellemi képességeinkre, ha a dolgozószobánkban az aromamécsesbe néhány csepp borsmentaolajat teszünk.
A fokhagyma javítja a vérkeringést, ezért iktassunk be étrendünkbe naponta egy-egy összezúzott gerezdet, vagy vegyünk be fokhagymakapszulát!
Az emlékezetzavarban szenvedőknél előfordulhat, hogy csak a túl kevés folyadékfogyasztás az ok. Idősebb korban csökken a szomjúságérzés. De - életkortól függetlenül is - aki nem iszik meg naponta legalább másfél-két liter folyadékot, annál csökken az erekben keringő vér mennyisége, így pedig romlik az agy vérellátása is, ami rontja az emlékezőképességet.