Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Génkezelteket együnk,vagy ne együnk?

A GfK csoport nürnbergi központja évről-évre készít felmérést az európai fogyasztói szokásokról. 2004. évi tanulmányukban már külön vizsgálták a génkezelt élelmiszerek fogadtatását.

A génkezelt élelmiszerek termeléséről és fogyasztásáról erősen megoszlanak a vélemények mind a termelők, mind az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek, mind a fogyasztók körében. Ami megnyugtató, hogy az EU már 2001-ben szabályozta, 2003-ban pedig egyrészt még tovább szigorította, másrészt új rendeletet is alkotott a géntechnológiával módosított élelmiszerek gyártásáról, vizsgálatáról és forgalomba hozataláról.

A géntechnológiának a mezőgazdasági termelésben történő "bevetését" az egyes kártevők elleni ellenálló képesség fokozása, a szélsőséges időjárási viszonyok közötti termeszthetőség, a könnyebb betakaríthatóság, a hosszabb eltarthatóság, egyedi összetételű és csökkentett allergén tartalmú élelmiszerek előállíthatósága miatt szorgalmazzák a szakemberek.

Élettani hatásuk, s ezzel együtt esetleges káros hatásuk vizsgálatát folyamatosan végzik, s az eddigi kutatások még nem bizonyították egyértelműen a génkezelt élelmiszerek hosszú távú káros hatásait.

A GfK csoport nürnbergi központja évről-évre készít felmérést az európai fogyasztói szokásokról.

2004. évi tanulmányukban már külön vizsgálták a génkezelt élelmiszerek fogadtatását. Nyolc európai országban, 9400 felnőtt megkérdezésével lezajlott reprezentatív felmérés érdekes megállapításokat eredményezett. Összességében a válaszadók 18 százaléka fogyasztana minden további nélkül génkezelt élelmiszert, 40 százalékuk viszont kategorikusan elutasítja. 27 százaléknak nincs véleménye róla, 15 százalékot pedig nem érdekel a dolog, nem foglalkozik vele.

Országonként nézve sokkal árnyaltabb a kép. Az osztrákok 59, a franciák 51 százaléka semmilyen körülmények között nem vásárol és nem fogyaszt géntechnológiai beavatkozással előállított alkotórészeket tartalmazó élelmiszert. A hollandoknak viszont 25, a briteknek pedig 20 százaléka el tudja képzelni ilyen termékek fogyasztását.

Minden harmadik magyar felnőtt magát a fogalmat sem ismeri, annak ellenére, hogy már nálunk is foglalkoznak ilyen élelmiszerek előállításával, számos kísérlet, elemzés van folyamatban, s egyre több publikáció kerül nyilvánosságra.. Azok között azonban, akik már hallottak a génkezelésről igen magas az elutasítók aránya. Addig is, amíg az esetleges előnyök és az esetleges hátrányok körül tisztul a kép, érdemes az élelmiszerek címkéjét alaposan tanulmányozni: a 1829/2003/EK számú eu-s rendeleteknek ugyanis a legfőbb pontja, hogy fel kell tüntetni a termék GMO tartalmát A címkézési kötelezettség a GMO-kat tartalmazó, abból álló, GMO-kból előállított, vagy GMO-kból előállított összetevőt tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, 0,5 -0,9 határérték felett.

L.K.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.