Az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége 2005-ben döntött úgy, hogy minden május harmadik vasárnapját kikiáltják a Lisztérzékenyek Világnapjának. A 15 évvel ezelőtt indított kezdeményezés célja az volt, hogy az emberek jobban megismerjék ezt a rejtőzködő betegséget.
A cöliákiát magyarul lisztérzékenységnek, gluténérzékenységnek nevezik. Ezek az elnevezések eléggé megtévesztők, hiszen aki lisztérzékeny, nem minden liszttől van eltiltva, például rizs-, kukorica- és köleslisztet bátran fogyaszthat. Félrevezető az elnevezés abból a szempontból is, hogy glutén nem kizárólag a búzalisztben található, hanem más gabonafélékben is van, köztük a rozsban, az árpában, a zabban, a kamutban és a tritikáléban.
Miért okoz akkora bajt?
A glutén egy természetes fehérje, amelyet a gluténérzékeny emberek szervezete nem tud lebontani. Autoimmun betegségről van szó, ami annyit tesz, hogy a szervezet lényegében saját maga ellen fordul, a glutén hatására antitesteket kezd termelni. Ha egy gluténérzékeny hosszabb időn keresztül gluténtartalmú élelmiszereket fogyaszt, a vitaminok felszívódásáért felelős vékonybél nyálkahártyájának elpusztulásához vezet.
A gluténérzékenységet nem szabad összekeverni a gabonaallergiával. Ebben az esetben a betegség esetében nem a glutén felszívódásával, hanem a gabonákban található fehérjékkel van a szervezetnek immunreakciója.
Mik lehetnek az árulkodó jelek?
A gluténérzékenységnek számtalan megnyilvánulási formája van, változatos tünetekkel. Hosszú évek is eltelhetnek, mire ismertté válik a beteg számára a probléma. Ezért is nehéz felismerni a betegséget, amely az életkor bármelyik szakaszában kialakulhat.
Gluténtartalmú étel elfogyasztása után néhány órával emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek, úgymint a hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp a székrekedés. A lisztérzékenység okozhat az ekcémához hasonló bőrkiütéseket is. A cöliákia nem mindenkinél egyformán jelentkezik. Van, akiknél csak enyhébb tünetek fordulnak elő, másnál komolyabb problémákat is okozhat, ha glutént tartalmazó ételeket fogyaszt.
Bár a felmérések azt mutatják, a cöliákia a világ népességének nagyjából csak egy százalékát érinti, a betegek száma folyamatosan nő, ami a szűrővizsgálatok elterjedésével tudható be.
Amennyiben a fenti tünetek sokáig fennállnak, érdemes gasztroenterológushoz fordulni. Ha felmerül a gyanú a gluténérzékenységre, először – egy nem túl kellemes – vékonybél-biopszián kell átesni. Ezt egy laboratóriumi vizsgálat követhet, egy speciális vérvétellel a beteg transzglutamináz szintjét mérik. Mivel a betegség örökölhető, ha valakinél cöliákiát állapítanak meg, ajánlott a többi családtagot is megvizsgálni.
Ha nem vesszük észre időben
A lassan vagy egyáltalán fel nem ismert gluténérzékenység további komoly problémákat okozhat, úgymint a vitaminhiányok (elsősorban vas, B12-vitamin és a K-vitamin), a folyamatos fáradékonyság és aluszékonyság, levertség, migrén, hajhullás, vérszegénység, jelentősebb fogyás, vagy akár depresszió is kialakulhat. Nőknél menstruációs zavarokat, meddőséget is okozhat. A lisztérzékenység sajnos sokszor más betegséggel is társul, például 1-es típusú cukorbetegséggel, májbetegséggel, pajzsmirigy problémákkal és a laktóz intoleranciával is számolni kell.
A gluténérzékenységre máig nincs gyógyszer. Egyetlen hatásos mód van a kezelésre, ez pedig az élethosszig tartó, szigorú, gluténmentes diéta.
Következő cikkünkben arról írunk, hogy milyen anyagi vonzatai vannak a gluténmentes étkezésnek és milyen kedvezménnyel lehet élni.