Mivel kialakulásában éppen a bélfalra nehezedő, a tápláléknak a bélrendszerben történő előrehaladásával jelentkező nyomás játszik a legnagyobb szerepet, a betegség kezelése nem könnyű, és az alkalmazott gyógymód hatásossága is nehezen értékelhető.
A már kialakult betegség legfőbb tünetei:
- gyakori, majd állandósuló hasmenés
- szinte állandó alhasi fájdalom, általában az alhas jobb oldalán, alul
- esetenként véres széklet
- láz
- mással nem indokolható testsúly csökkenés
Sajnos a fenti tünetek nagyon hasonlóak egy komolyabb bélfertőzéshez, melyre az orvosok gyakran csak az akut panaszok megszűntetésére való gyógyszert adják, vagy simán néhány napi diétát írnak elő.
Ám, ha a tünetek nem múlnak el, vagy rövid időn belül újra jelentkeznek, akkor már nem árt gyanakodni, és határozottabban követelni az orvostól egy alaposabb kivizsgálást. Ha a fenti tünetek mellé ráadásul a vérvizsgálat magas vérsüllyedési értéket mutat - mely a gyulladás egyértelmű jele - ne érjük be egy egyszerű és szokásos góckutatással. (Fog, orr-fül-gégészet, nőknél nőgyógyászat, férfiaknál prosztata, stb.) Még egy alhasi ultrahang sem biztos, hogy kimutatja a problémát, pláne ha a betegség még korai stádiumban van, és a bélnek csak néhány centiméteres részét támadta meg. A legbiztosabbat csak egy béltükrözés mutathat.
Még néhány éve is azt hitték, hogy a Chron betegség csak idősebb korban fejlődik ki, mára azonban bebizonyosodott, hogy, akinek hajlama van rá, annál már 20-30 éves korban is jelentkezhetnek az első tünetek. Sőt, sajnos vannak még ennél fiatalabb betegek is.
A már kialakult betegség véglegesen nem gyógyítható, de különböző gyógyszerekkel és megfelelő táplálkozással enyhíthetők a tünetek, és megelőzhető a gyulladás tovább terjedése a bélben, fekélyek és fisztulák kialakulása.
A gyógyszereket - a betegség "fejlettségének" fokától a kezelőorvos tudja a legjobban meghatározni.
Fontos szerepe van a megelőzésben is, és a kialakult betegség kezelésében is a táplálkozásnak. A legfontosabb vezérlőelv, hogy ügyelni kell a bélflóra megőrzésére, hiszen a gyulladás is azt támadja meg, s okozza az állandó tüneteket. A rendszeres, és kiegyensúlyozott táplálkozás, a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartása tehát nemcsak általában fontos, hanem azoknál különösen, akiknél fennáll a veszélye, hogy örökölhette a hajlamot: például, mert van az egyenes ági felmenők között regisztrált Chron beteg, vagy gyermekkorában gyakran voltak bélpanaszai, zsírosabb, fűszeresebb ételektől hasmenést kapott, stb.
A már regisztrált betegeknek pedig szigorúan kell ügyelniük a táplálkozásra. A rendszeresség, és a változatosság megtartása mellett általában tilos fogyasztaniuk:
- hüvelyeseket
- káposztát
- hagymát
- savas gyümölcsöket (narancs, citrom, grapefruit, stb.)
- szénsavas italokat
A betegség jellemzője, hogy vannak jó és rossz periódusok, amikor a beteg szinte teljesen tünetmentes, majd egyszer csak - általában valamilyen fertőzéses, vagy vírusos betegség hatására - ismét rosszabbul érzi magát a beteg. A rossz periódusban még szigorúbban kell ügyelni a diétára, a hasmenéssel járó folyadék és ásványi anyag veszteségre, így azokat fokozottabban kell pótolni. A rossz periódusban a fenti élelmiszereken kívül kerülendők a tej és tejtermékek is.
Jelentősen segíthet a betegség karbantartásában a probiotikus készítmények fogyasztása, melyek segítik a bélflóra megőrzését, illetve újra termelődését.
A Chron betegség tehát tulajdonképpen egy állapot, hasonlóan más krónikus betegségekhez. Folyamatosan kezelni kell, betartani az orvos és a dietetikus személyre szabott utasításait, és akkor ugyanúgy lehet vele élni, mint a többi embernek.
Súlyos esetben műtéttel eltávolítják a gyulladt bélszakaszt, de sajnos a hajlam megléte esetén másutt, később újra felütheti a fejét a betegség.