Pontosan ez járhatott a rúzskészítők fejében is, mert az új termékek között sok olyat találhatunk, ami sokkal lágyabb hatást kelt, mint az elmúlt évek készítményei. A rúzsok krémesek, mattok, fényesek ugyan, de nem csillognak.
A mai fejlesztésű termékek már sokkal modernebbek, mint a régiek, összetételüknek köszönhetően jobban visszaverik a fényt. Ezért lehetséges, hogy az eddig használt szín már nem mutat jól az arcunkon. Sok időbe telhet, amíg rábukkanunk a megfelelő árnyalatra, de ne sajnáljuk rá az időt.
- Ha biztosra szeretnénk menni, ajkunk természetes színénél csak egy-két árnyalattal sötétebb, vagy világosabb rúzst válasszunk.
- A tökéletes bőrt általában azok a színek emelik ki a legjobban, amik rejtenek egy kis kék árnyalatot is, ilyen például a rózsaszín és a pink. Az olívaszínű bőr mellé meleg szilvát válasszunk, a sötétebbhez használhatunk egészen mély árnyalatokat is.
- A haj is számít: minél világosabb, annál fényesebbnek mutatja a rúzst
- Ne feledkezzünk meg a fogakról sem! Ha kicsit sárgásak, semmiképpen ne próbálkozzunk sötét árnyalatokkal, mert az kiemeli. A narancssárgás árnyalatokra ugyanez vonatkozik.
A megfelelő szín kiválasztása után a megfelelő felvitelre is oda kell figyelni.
- Soha ne hagyjuk el a kontúrceruzát, ami lehetőleg ugyanolyan színű legyen, mint maga a rúzs. Ez megakadályozza, hogy csúnyán elkenődjön a festék.
- Bár évekkel ezelőtt még minden sminkes az ecsetre esküdött, manapság inkább azt tanácsolják, közvetlenül a dobozból vigyük fel, mert így hosszabb ideig kitart.
- Ezek után még belesatírozhatunk a ceruzával, különösen a sarkokban.
- Zsebkendővel itassuk le a felesleget, így nem cserepesedik meg.
- Rúzsozás után mindig ellenőrizzük, nem került-e a fogunkra is egy kevés. Töröljük le, mert nagyon ápolatlan hatást kelt. A profik például vazelint kennek a fogukra, de hétköznap elég, ha körültekintőek vagyunk.
A tökéletes rúzs természetesen csak egy szép szájon mutat jól. Kiszáradás ellen használjunk szőlőzsírt, ajakápolót, persze csak akkor, ha a festéket már lemostuk magunkról.