Húsvét hétfőn még az is felönthet a garatra, aki egyébként nem szokott, netán hagyományos módon éppen úgy iszik, mint a gödény vagy mint a kefekötő. Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz!
Húsvéthétfőn oda kell figyelnünk azokra, akiknek nincs rutinjuk az ivászatban, nem érzik, hogy mikor kell leállni, ezért különösen ki vannak téve a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeinek - figyelmeztet a mértékletességre a Borháló Borkereskedés.
Mindenekelőtt ne kínáljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat, és ne csapjuk be magunkat azzal se, hogy két korty nem árt meg. Számos locsoló került már alkoholmérgezéses állapotba, jóllehet mindenütt csak két kortyot ivott. A húsvét sajnos indokolatlanul sok esetben végződik az árok szélén és a detoxikálóban. A hagyomány az ünnepet az újrazsendüléshez, a böjti önmegtartóztatás utáni első „kihágásokhoz” köti, de ez sem lehet indok arra, hogy részeg emberek – köztük sok fiatalkorú – csapatostul járják a településeket locsolkodás címszó alatt.
Ne kínáljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat! Kép: Pixabay
Iszik, mint a kefekötő...
A szegény kefekötőket bizony ártatlanul keveri rossz hírbe ez a szóláshasonlat, hiszen a kefekötők sem szeretik jobban az itókát, az italt a más mesterségbelieknél. A kefekötő csak a nyelvi tréfa kedvéért került a szólásba, mégpedig nem a magyarban, hanem a németben. Az iszik, mint a kefekötő ugyanis szószerinti fordítása ennek a német szólásnak: en trinkt wie ein Bürstenbinder. Ám a magyarban annyira meggyökeresedett, hogy ma már nem tekinthető idegenszerűségnek.
Sok múlik a kínálón.
Ha a betoppanó vendég már részeg, semmiképpen se kínáljuk alkohollal, se könnyebbel, se nehezebbel – ez alapszabály. Ha a locsoló nem ittas, nyugodtan kínáljuk meg, de semmiképpen se töménnyel. A bor, a fröccs a legjobb választás, de annak is adjuk meg a módját. Ne olcsóból itassuk nyakra-főre, inkább tartsunk otthon valamit a finomabból, amiről egy-két szót is tudunk mondani: ezzel is emelhetjük a délelőtt fényét, a locsoló pedig megbecsüli magát, nem egy hajtásra vedel, hanem kóstolgatva, apránként élvezi az italt. Adjuk meg módját, lassítsuk le a folyamatot. Ha így járunk el, nem kell tartanunk attól, hogy vendégünk zokon veszi a kelletlen kínálást, sőt megtisztelve érzi majd magát a háznál.
Becsületes, okos és mulatós a magyar – a lengyelek szerint
Ehhez persze nem árt, ha magunk is tudunk mondani ezt-azt a kínált borról. „A szakkereskedésben a hozzáértő eladó mindig tud pár érdekességet mondani a vásárolt tételről, aminek a háziasszony jó hasznát veszi a kínálás során – mondja Elek. Ha nem palackozott bort veszünk, mert vigyázunk a pénztárcánkra, akkor a locsolók kínálásához töltsük ki a bort karafba vagy üvegkancsóba: így illik az alkalomhoz, ráadásul a nedű színe sokat elárul – egy szép vörösbor például kifejezetten kelleti magát.
„A napokban számos család szerzi be nálunk a húsvéti menühöz – sonkához, bárányhoz, süteményhez – az ünnepi bort – mondja a Borháló igazgatója. – 18 éven aluliakat természetesen sohasem szolgálunk ki, de ebben az időszakban felnőtt vásárlóinkat is emlékeztetjük arra, hogy mindannyiunknak oda kell figyelnünk a fiatalokra, főleg a mai locsolkodás során.”
A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.
A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.