Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Karalábé nem csak nyulaknak

Piacon járva sok jelét láthatjuk annak, hogy megérkezett a tavasz. A csodálatos halványzöld karalábé halmok megjelenése az egyik ilyen jel.

Kép: pixabay.com

Kevés jobb dolog van így tavasz tájt, mint a friss, tavasz ízű zöldségeket megvásárolni a piacon, hazavinni, és kitalálni, mi készüljön belőlük, milyen formát öltsenek a tányéron. Főzés közben gyakran megtörténik, hogy az alapanyagok egy jelentős hányada nem is kerül a fazékba, mert elropogtatom amúgy nyersen. Erre a karalábé kiváló alany. Minden alkalommal a legzöldebb, legpuhább, levelek felőli  részét levágom - túl jó az a levesbe!, próbálom lelkiismeretemet elaltatni - és elrágcsálom.

Ilyenkor jelentős A-, B1-,  B2-, B6- és C-vitamint veszek magamhoz, valamint igyekszem feltölteni folsav raktáraimat  is, bár őszintén szólva erre így konkrétan nem szoktam olyankor gondolni. Hála legyen a növényért valamelyik észak-európai népnek, akik rátaláltak, valamint Nagy Sándornak  a karalábé széles körben való terjesztéséért. Ő volt ugyanis az, aki elrendelte, hogy  birodalma egész területén termeljenek karalábét. A karalábé rendszertanilag káposztaféle, melynek szárát fogyasztjuk. Nagy hibát követünk el azonban, ha levelét kidobjuk, az ugyanis szintén nagyon értékes, teljes  egészében ehető. És nem, nem csak a nyulaknak. Bármilyen tölteléket tekerhetünk bele, de saláta alapnak sem megvetendők az apróra vágott levelek egyéb zöld levelek mellett. A magam részéről a főzelékbe például a zsenge leveleket mindig belefőzöm, a petrezselyemhez hasonlóan aprítom, de nem a főzés végén teszem a főzelékbe, hanem együtt párolom a leveleket a karalábéval. Remekül erősíti a zsenge karalábéból készült főzelék ízét. Természetesen nemcsak főzelék készülhet a karalábéból, hiszen nem maradhat ki az első tavaszi zöldséglevesek egyikéből sem, a húslevesek kötelező kelléke, készíthetjük töltve, rakottasnak, némi előfőzést követően akár rántva is. Reszelve dúsíthatunk vele salátákat, és talán sokaknak nem jut eszébe, de vajas-túrós kenyérre valókba is passzol. Jellegzetes ízének nagyon jó kiegészítője a borsikafű is, jól viseli maga mellett a lestyán ízét, de a petrezselyemmel igazi nyerő párost alkot.

Jó, ha jó

Bizony, ha friss, zsenge, akkor nagyon finom, de ha fás, akkor már csak húslevesbe főzhetjük bele ízfokozónak, megenni azonban nem jó, a fás részek igencsak lerontják az élvezeti értékét. Ezért nem árt némi plusz figyelmet fordítani arra, milyen karalábét vásárolunk. Legszembetűnőbb a levele, amely ha sárgás, fonnyadt, inkább ne vegyük meg a karalábét. Ha repedezett, fakó színű a gumó, akkor is hagyjuk a pulton. A friss, zsenge karalábét arról ismerjük meg legkönnyebben, hogy nehéz. Egyforma nagyságú példányokból is a nehezebbet válasszuk, hiszen az még tele van nedvességgel, nem fás. Hogy a színe lila vagy zöld? Nos, ez teljesen mindegy, a lila fajtát egy gondolattal tovább kell főzni, cserébe viszont intenzívebb az íze, mint a zöldnek.

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.