Harcsa vagy paduc, paduc vagy harcsa? A sorrend nem mellékes, mert amelyikük első helyen végez a most zajló internetes szavazáson, az nyeri el 2017-re az év hala címet, és kap ezáltal nagyobb figyelmet.Az eddig leadott mintegy három és félezer voks alapján már bizonyosnak látszik, hogy a harcsa és a paduc között dől el a verseny, mivel a harmadik jelölt, a védett halványfoltú küllő már aligha hozhatja be lemaradását. A vezető két faj kezdettől fogva rivalizál egymással.

Október elején még a kavicsos medrű, sodrottabb folyószakaszokat kedvelő paduc állt az első helyen, ám hamarosan át kellett adnia helyét legnagyobb ragadozónknak, a nyugodtabb vizek homokos-iszapos mederszakaszain is jól megélő harcsának. A különbség azonban kicsi, így akár egyetlen nap is elegendő lehet a sorrend megfordításához.

Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a paduc a Duna menti és az erdélyi horgászok körében népszerű, míg a harcsát inkább a Tiszán és mellékfolyóin, valamint az alföldi állóvizeken horgászó halbarátok kedvelik. Szavazni 2016. december 31-ig lehet a Magyar Haltani Társaság honlapján.
Ám ha így karácsony előtt nemcsak szavazni szeretnél a halra, de főzni, sütni is szeretnéd, halas finomságokért lapozz az recept oldalunkra!
Profi trükkök: így szabadulj meg a halszálkáktól
Felmérések bizonyítják, hogy bár a magyarok rajonganak a halas ételekért, sokan azért nem mernek ilyen fogást készíteni, mert tartanak a szálkáktól. A szálka azonban könnyen eltüntethető: az irdalást komolyabb szakmai tudás nélkül bárki el tudja otthon végezni, ráadásul egy több kilós ponty esetében a művelet mindössze pár percet vesz igénybe.