Semmit. Halljuk napról napra az édi reklámot, és készítői nem is tudják, milyen bölcsek. Még hatásosabb lenne, ha ama bizonyos termék helyett valóban semmit nem ennének a szereplők, mert abból sokkal kevesebb baj következne. A rövidtávú éhhalál ugyanis számos betegségtől óvna meg bennünket.
A múlt héten egyetlen napilapban öt cikket találtam az egészséges táplálkozás témakörében, és ebbe nem is számoltam bele az év nagy paprikabalhéját - lévén a vegyszeres paprika nem az egészséges táplálkozás talpköve. (És még csak február van!)
Hétfőn arról értesülhettünk, hogy az EU egységes élelmiszercímkézéssel törekszik segíteni a tudatos táplálkozást. Az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség azon van, hogy a vevő ne legyen átverve. Például ne öntse el a boldogság attól, hogy zsírszegény nyalókát fogyaszt.
Adalékanyagok, higiénia, E-számozás a címben, a cikk tudatja, hogy az EU-nak 40 zöldségre és gyümölcsre van kötelező minőségi előírása. Másnap derült ki, hogy a magyar magból Marokkóban termesztetett zöldpaprika vegyszertartalma ennek nem felel meg. Pontosabban, nem felelne meg, ha megvizsgálták volna az EU határán, de nem vizsgálták. Viszont a magyar növény-egészségügyi hatóságok mintegy véletlenül kiszúrták, ugyanis a szó szoros értelmében szúrópróbaszerűen végeztek vizsgálatot "eredményesen". Mit találnának, ha rendszeresen vizsgálódnának?
Haladunk előre, pedig az adalékanyagokat, a színezékeket és egyéb rémisztő E-ket nem is részleteztük (gyakran, mint most is csak négy E-sorozatot emlegetnek, holott már hivatalosan is legalább kilenc létezik, de valójában még több, csak kíméletesek velünk), ezzel most mi is mi békén hagyjuk a k. olvasót.
Faragó Judit