Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Óda az ősi magyar fajtákhoz

Jó terület, adottság, alázat - ez a három dolog kell az igazi jó bor elkészítéséhez - állította Szentesi József borász a Wineglass Sajtóklub tájékoztatóján. Hallagtóként és kóstolóként hozzátenném az elbűvölő humort, a kísérletező kedvet, a tiszta hitet és a végtelen szerénységet.

Nemcsak a Szentesi pince 2014-es Chardonay Pezsgőjét kóstolhattuk meg, hanem olyan fantassztikus borokat is, amelyek alig kaphatók. Pedig szinte kivétel nélkül ősi magyar fajták oltványainak gyümölcse.

Pázmándi cabernet sauvignon, Kép: Szentesi pincészet

A borász sajnálja, hogy a rendszerváltás után ennyi idővel sem látja be a legtöbb hazai termelő, hogy nálunk nem szabad tömegtermeléssel foglalkozni. Olyan páratlan kincs rejlik a magyar földben, amilyenhez foghatót sehol a világon nem találni. Szentesi József úgy fogalmazott, ha vennénk egy nagy körzőt, bárhol leszúrnánk a földön, és rajzolnánk vele egy 93 ezer négyzetkilométernyi alapterületű kört, sehol nem találnának annyi féle, a szőlőtermesztésre alklalmas kiváló treületet, mint nálunk.

Szentesi István a magyar fajtákról mesél, Kép: László Márta

Szentesi József budaörsi borászank vallja magát, de szőlőföldjei az Etyek-Budai Borvidéken fekszenek - jobbára a Velencei-hegység déli lejtőjén, ahol a gránáttörmelék jól keveredik a löszös talajjal. Az oklevelek szerint ezen a vidéken már a római korban foglalkoztak szőlőműveléssel. A ma ismert termesztés hagyományai az 1700-as évekre nyúlnak vissza, amikor ehhez értő németeket telepítették a környékre. A történelm viharainak, no meg a különböző szőlőbetegségeknek, leginkább a filoxériának köszönhetően az órási ültetvények, és vele együtt a legtöbb híres magyar fajta kipuszult, köztük a csókaszőlő.

Szentesi József elhatározta, hogy a hajdani magyar fajták felé fordul, amihez a Pécsi Tudományegyetem Kutatóintézetének szakembereitől kért segítséget.

Tudtad?
Pécsi Tudományegyetem Kutatóintézete: több mint 1500 tételből álló szőlőfajta gyűjteményük van, és ezzel az ország legnagyobb szőlőgénbankját őrzik, amit a város helyi védettségben részesített. Ennek a génbanknak köszönhetjük a Csókát is!

A csókaszőlő már a kadarka előtt termett a Kárpát-medencében. Sötétkék, majdnem fekete fürtjéről kapta a nevét. Volt, ahol rác- vagy vadfeketének, illetve cigányszőlőnek hívták. Fürtje közepes, bogyói középnagyok, gömbölyűek, késői érésű, nagyon tartós a színezőképessége, bora kitűnő. Egykoron, az Osztrák-Magyar Monarchiában jól ismert vöröbor volt, a Budai Ó-vörös vagy a Promontori Ó-vörös kétharmad rész kadarkából és egyharmadnyi csókaszőlőből készült.

Könnyű a fracia borászoknak, hisz emeberöltők óta őrzik a családok a szőlő- és borászati feljegyzéseket, a tapasztalatok apról fiúra szálltak, szálnnak. Nálunk erre alig van példa, hiszen a birtokok tulajdonviszonyai többszörösen átrendeződtek, a rendszerváltás után pedig most nőtt fel az a korosztály, az a borásznemzedék, amelyik elindulhat egy új úton. Heteket, hónapokat kellene a levéltárakban ülni ahhoz, hogy a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel kapcsolatos, még fennmaradt iratokat átolvashassák. Szentesi Istvánnak erre nincs ideje, hiszen rengeteg munkát ad a szőlő, de szívesen kísérletezik. Tapasztalata szerint legaláá 10-15 szüretet kell megélni egy fajtának ahhoz, hogy kiderüljön, mire képes?

Velence, Zengő, Kadarka, Kép: László Márta

A borász eddigi elképzeléseit siker koronázta, vállalkozását sorra visszaigazolja a hazai és nemzetközi borkedvelők és a borászati szakújságírók is. 2013-ban a Borászok borásza lett. A legelőkelőbb éttermek rajonganak a 2015-ös Kadarkáért, a szintén 2015-ös Csókaszőlőért vagy a 2014-es Velencei Cuvée-ért. De nemcsak borait kedvelik, 2014-es Chardonnay Pezsgője egyszerően csodálatos!

Magyarországon sajnos eltűnt a hagyományos pezsgőkultúra még az I. vilgháború alatt. Pedig igencsak előkelőhelyen álltunk a franciák után. Mélypontjára 2000-ben jutott - állítja a szakember. Pedig Pozsonyban alapították az első hazai pezsgőgyárat 1825-ben, míg Németországban egy évvel később,  Spanyolországban pedig csak 1872-ben indult el az első üzem.

Igazán ütős lett a Zwack új gyógynövénylikőre, a Riserva!
Bemutatták a Zwack család új gyógynövénylikőrét, a szuperprémium Unicum Riservát. A duplahordós érleléssel készült kényeztető nedü megalkotásában évek munkája van, az új termék Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán. Egyelőre csak néhány ismert étteremben kóstolható, az üzletekben polcain pedig majd csak májusban találkozhatunk vele.

Dél-Franciaországban megszokott látvány, hogy ebéd előtt egy teraszon, egy-egy pohár pezsgővel üldögélnek az emberek. Bizony ez sem véletlen! A pezsgő ugyanis kinyitja az érzékszerveket az étkezés előtt - ellentétben például a pálinkával. Az erős ital ugyanis elzsibbasztja az ízlelőbimbókat. Nálunk az étkezés előtti pezsgőre nagyon ritkán nyílik lehetőség, mert egyrész leszoktunk róla, másrészt az éttermekben csak egy üveggel, nem egy pohárral lehet rendelni. És honnan tujuk, melyik az igazán jó, palackban érlelt valódi, minőségi pezsgő? Szentesi István szerint - mindenféle járulékait tekintve - legalább háromezer forintba kell kerülnie a boltban egy üvegnek.

...És még egy gondolat Szentesi István hitvallásából: Francia-, Olaszorsz- vagy Spanyolországban - hogy csak Európát említsük - elsősorban a helyi fajtákat részesítik előnyben, és azokkal is kísérleteznek tovább. Nemcsak azért, mert nagyszerűek ezek a borok hanem azért is, mert azon a talajon élnek meg a legjobban, máshol sehol! Csak Szicíliában százon felül találunk saját fajtákat! Mindenütt azt kínálják. Szentesi István budaörsi borász várhatóan mostanra érkezik el olda, hogy talán egy budaörsi étteremben megkóstolhatjuk az ő borát is...

 


Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.