Még az oly ínyenc, és általában változatosan táplálkozó franciák körében is egyre markánsabb problémát okoz a helytelen táplálkozás. A sertéshús káros hatásai miatt előtérbe került a marhahús fogyasztása, melyben azonban ugyanúgy a - bizonyítottan káros - telített zsírsavak dominálnak. A kergemarhakór ugyan némileg visszavetette a marhahúsfogyasztást, ám még mindig nem elég fehér húsú szárnyast és halat iktatnak be az emberek mindennapi étrendjükbe. A francia tanulmány szerint a nőkre veszélyesebb - a vastagbél daganatok kialakulása szempontjából - a túlzott vörös hús fogyasztás.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy teljesen iktassuk ki étkezésünkből a marhahúst, vagy a sertéshúst, csupán csökkentsük mennyiségét, helyettesítsük fehér húsokkal, vagy más fehérje hordozóval: tejtermékekkel, gabonafélékkel. Megjegyzendő, hogy a nálunk egyre népszerűbbé váló mangalica húsa telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mely nem hogy káros, hanem éppen ellenkezőleg hasznos szervezetünknek.
A változatos, és kiegyensúlyozott táplálkozás egészségünk megőrzésének legfőbb alapja.
Lovas Katalin