Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Pulyka helyett legyen liba

 

Kalla Kálmán mesterszakács karácsonyi menüje


„A magyar sztár-főszakács most Washington kedvence” – írta a Washington Post, amikor Kalla Kálmán 1991-ben a magyar nagykövetség konyhafőnökeként kint tartózkodott, ahonnan Láng Györgynek a Gundel étterem tulajdonosának sikerült haza csábítania. A történelmi étterem séfje Japánban a zöldségfélék főzésének titkát, Finnországban és Hollandiában a hal elkészítésének művészetét sajátította el. Majd mindezt összehangolta a magyar konyha hagyományos ízeivel és az egészséges, korszerű táplálkozással. Elismeréseként megkapta a Mesterszakács- és Aranysapka-díjat, Zürichben pedig átvehette az Európa-díjat.


Az idei karácsony meglepetéseként Kalla Kálmán egy különleges menüt állított össze olvasóink számára. Elsőként a borlevest választotta, ami nyitánynak is kiváló, de emlékei szerint a karácsonyi éjféli misét követően, a ropogó hóból a meleg lakásba érkező családnak is jól eshet. Aki unja már a pulykát, azoknak bizonyára jó hír, hogy a liba ugyancsak a tradicionális ünnepi étkek közé tartozik. S ha már valaki emellett döntött, kár lenne ha a májából nem készülne el az alma- és libamájszendvics, amit előételként szolgálhat fel a háziasszony, és Tokaji Szamorodnit kínálhat mellé. A libasült gesztenyével sütve méltán lehet az est fénypontja, akárcsak a fogasfilé gundel módra. Ez utóbbi fogás arra is emlékeztet, hogy év közben is érdemes minél több halat enni, és a pontyon kívül még számtalan más halfajta is kapható. A liba hús ízét a könnyű száraz vörösbor, a fogasfilé élvezetét pedig egy pohár Furmint teheti teljessé. Levezetésként pedig az elmaradhatatlan beigli kerülhet az asztalra, és likőr, vagy desszert bor. Ha az étkezés előtt száraz pezsgővel szeretnének koccintani, ne feledkezzenek meg egy szem epret a pohár aljára helyezni, és egy új, különleges harmóniát fedezhetnek fel.


(kardos)


***


Karácsonyi borleves

(négy személyre)


Hozzávalók:

2 csésze bor (félédes hárslevelű)

4 db szegfűszeg

1 db szegfűbors

1 db kis rúd fahéj

6 tojás sárgája

6 evőkanál kristálycukor


Egy literes nyeles lábasban a bort, két csésze vizet és fűszereket habosra keverjük. Először csak egy deciliter forró fűszeres bort öntünk a cukros tojássárgákhoz úgy, hogy közben habverővel gyorsan keverjük, majd az összes bort hozzáadjuk. Tűzre téve habverővel keverve három-négy percig melegítjük, vigyázzunk, hogy a tojássárgája nehogy összemenjen.

Párolgó forrón szokták asztalra adni az illatos borlevest.


*


Libasült gesztenyével töltve

(8-10 személy)


Hozzávalók

Liba:

1 db 4 kg-os egész liba (kibontva, megtisztítva)

só, frissen őrölt fehér bors


Töltelék:

120 gr bacon apróra vágva

2 evőkanál napraforgóolaj

120 gr hagyma finomra vágva

6 csésze zsemlekocka szárítva

1 + 1/4 csésze húsleves

6 db tojás

500 gr gesztenye

1 evőkanál zsálya finomra vágva

2 evőkanál petrezselyem zöldje finomra vágva

só, frissen őrölt fehér bors


Szaft:

1 teáskanál paradicsompüré

2 evőkanál liszt


Sült birsalma:

5 db szép nagy birsalma

5 db szegfűszeg

2 evőkanál porcukor

60 gr vaj


Liba:

A libát előkészítjük a sütéshez, megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, enyhén borsozzuk kívül-belül.


Töltelék:

A gesztenye vastag héját késsel lefejtjük. Az így megtisztított gesztenyéket forró sütőben, 20-30 mm mély tepsiben 200 C-on vízzel megspriccelve, néha megrázva, megkeverve sütjük 8-10 percig. Ezután kivesszük és ha már langyosra hűlt egy konyharuhára helyezve ledörzsöljük a barna héjrészt. Egy kisebb késsel minden szemről eltávolítjuk a hajlatokból is a héjrészeket, majd felaprítjuk 5 mm-es darabokra.


Egy kb. 150 mm átmérőjű mély serpenyőben az olajon kisütjük a bacont, ezen a finomra vágott hagymát üvegesre sütjük. Egy tálban a többi anyaggal összekeverjük a pirított szalonnás hagymát.


A tölteléket a hasüregbe töltjük. Megfelelő méretű kiolajozott tepsibe tesszük a libát. A szárnyát hátracsavarjuk. A combja végét zsineggel összekötjük


Sütőbe tesszük, és először 200 C-on sütjük 15 percig, majd 160 C-on 2 óra 15 percig. 10-15 percenként meglocsoljuk a saját szaftjával. A folyamatosan kisült libazsírt egy lábasba öntjük. Ha megpuhult a libát kitesszük egy tálra. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, így könnyebben lehet szeletelni.


Szaft:

A tepsiben maradt szafthoz hozzátesszük a paradicsompürét és megpirítjuk, majd a lisztet is megpirítjuk kissé ebben a szaftban. Felöntjük három csésze vízzel és felforraljuk tepsiben. 5 perc forralás után átszűrjük és ezt a szaftot külön kínáljuk a libához.


Sült birsalma:

A birsalmákat megmossuk és ledörzsöljük a héjukról a bolyhokat. Kettévágjuk és eltávolítjuk a magházakat. Olvasztott vajjal átkenjük a birseket és tepsibe befektetjük egymás mellé, a héj részükkel felfelé. A héj részt keresztben és hosszában kissé bevágjuk és egy-egy szem szegfűszeget szúrunk a közepébe, majd megszórjuk porcukorral. Sütőben 180 C-on puhára sütjük. Hústűvel szúrópróbát végzünk, ha könnyen át tudjuk szúrni a birseket akkor már jól megsültek.


Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.
Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra

Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra 

Amint megérkezik a tavasz, a kert újra életre kel, de csak akkor, ha mi is készen állunk rá.
Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.