Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Pulyka helyett legyen liba

 

Kalla Kálmán mesterszakács karácsonyi menüje


„A magyar sztár-főszakács most Washington kedvence” – írta a Washington Post, amikor Kalla Kálmán 1991-ben a magyar nagykövetség konyhafőnökeként kint tartózkodott, ahonnan Láng Györgynek a Gundel étterem tulajdonosának sikerült haza csábítania. A történelmi étterem séfje Japánban a zöldségfélék főzésének titkát, Finnországban és Hollandiában a hal elkészítésének művészetét sajátította el. Majd mindezt összehangolta a magyar konyha hagyományos ízeivel és az egészséges, korszerű táplálkozással. Elismeréseként megkapta a Mesterszakács- és Aranysapka-díjat, Zürichben pedig átvehette az Európa-díjat.


Az idei karácsony meglepetéseként Kalla Kálmán egy különleges menüt állított össze olvasóink számára. Elsőként a borlevest választotta, ami nyitánynak is kiváló, de emlékei szerint a karácsonyi éjféli misét követően, a ropogó hóból a meleg lakásba érkező családnak is jól eshet. Aki unja már a pulykát, azoknak bizonyára jó hír, hogy a liba ugyancsak a tradicionális ünnepi étkek közé tartozik. S ha már valaki emellett döntött, kár lenne ha a májából nem készülne el az alma- és libamájszendvics, amit előételként szolgálhat fel a háziasszony, és Tokaji Szamorodnit kínálhat mellé. A libasült gesztenyével sütve méltán lehet az est fénypontja, akárcsak a fogasfilé gundel módra. Ez utóbbi fogás arra is emlékeztet, hogy év közben is érdemes minél több halat enni, és a pontyon kívül még számtalan más halfajta is kapható. A liba hús ízét a könnyű száraz vörösbor, a fogasfilé élvezetét pedig egy pohár Furmint teheti teljessé. Levezetésként pedig az elmaradhatatlan beigli kerülhet az asztalra, és likőr, vagy desszert bor. Ha az étkezés előtt száraz pezsgővel szeretnének koccintani, ne feledkezzenek meg egy szem epret a pohár aljára helyezni, és egy új, különleges harmóniát fedezhetnek fel.


(kardos)


***


Karácsonyi borleves

(négy személyre)


Hozzávalók:

2 csésze bor (félédes hárslevelű)

4 db szegfűszeg

1 db szegfűbors

1 db kis rúd fahéj

6 tojás sárgája

6 evőkanál kristálycukor


Egy literes nyeles lábasban a bort, két csésze vizet és fűszereket habosra keverjük. Először csak egy deciliter forró fűszeres bort öntünk a cukros tojássárgákhoz úgy, hogy közben habverővel gyorsan keverjük, majd az összes bort hozzáadjuk. Tűzre téve habverővel keverve három-négy percig melegítjük, vigyázzunk, hogy a tojássárgája nehogy összemenjen.

Párolgó forrón szokták asztalra adni az illatos borlevest.


*


Libasült gesztenyével töltve

(8-10 személy)


Hozzávalók

Liba:

1 db 4 kg-os egész liba (kibontva, megtisztítva)

só, frissen őrölt fehér bors


Töltelék:

120 gr bacon apróra vágva

2 evőkanál napraforgóolaj

120 gr hagyma finomra vágva

6 csésze zsemlekocka szárítva

1 + 1/4 csésze húsleves

6 db tojás

500 gr gesztenye

1 evőkanál zsálya finomra vágva

2 evőkanál petrezselyem zöldje finomra vágva

só, frissen őrölt fehér bors


Szaft:

1 teáskanál paradicsompüré

2 evőkanál liszt


Sült birsalma:

5 db szép nagy birsalma

5 db szegfűszeg

2 evőkanál porcukor

60 gr vaj


Liba:

A libát előkészítjük a sütéshez, megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, enyhén borsozzuk kívül-belül.


Töltelék:

A gesztenye vastag héját késsel lefejtjük. Az így megtisztított gesztenyéket forró sütőben, 20-30 mm mély tepsiben 200 C-on vízzel megspriccelve, néha megrázva, megkeverve sütjük 8-10 percig. Ezután kivesszük és ha már langyosra hűlt egy konyharuhára helyezve ledörzsöljük a barna héjrészt. Egy kisebb késsel minden szemről eltávolítjuk a hajlatokból is a héjrészeket, majd felaprítjuk 5 mm-es darabokra.


Egy kb. 150 mm átmérőjű mély serpenyőben az olajon kisütjük a bacont, ezen a finomra vágott hagymát üvegesre sütjük. Egy tálban a többi anyaggal összekeverjük a pirított szalonnás hagymát.


A tölteléket a hasüregbe töltjük. Megfelelő méretű kiolajozott tepsibe tesszük a libát. A szárnyát hátracsavarjuk. A combja végét zsineggel összekötjük


Sütőbe tesszük, és először 200 C-on sütjük 15 percig, majd 160 C-on 2 óra 15 percig. 10-15 percenként meglocsoljuk a saját szaftjával. A folyamatosan kisült libazsírt egy lábasba öntjük. Ha megpuhult a libát kitesszük egy tálra. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, így könnyebben lehet szeletelni.


Szaft:

A tepsiben maradt szafthoz hozzátesszük a paradicsompürét és megpirítjuk, majd a lisztet is megpirítjuk kissé ebben a szaftban. Felöntjük három csésze vízzel és felforraljuk tepsiben. 5 perc forralás után átszűrjük és ezt a szaftot külön kínáljuk a libához.


Sült birsalma:

A birsalmákat megmossuk és ledörzsöljük a héjukról a bolyhokat. Kettévágjuk és eltávolítjuk a magházakat. Olvasztott vajjal átkenjük a birseket és tepsibe befektetjük egymás mellé, a héj részükkel felfelé. A héj részt keresztben és hosszában kissé bevágjuk és egy-egy szem szegfűszeget szúrunk a közepébe, majd megszórjuk porcukorral. Sütőben 180 C-on puhára sütjük. Hústűvel szúrópróbát végzünk, ha könnyen át tudjuk szúrni a birseket akkor már jól megsültek.


Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.