Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Rákaptunk a pontyra? De nem eléggé!

A pontyot szeretjük a legjobban, és azt is elsősorban halászlében – derült ki egy legutóbbi kutatásból. Ám fejenként évi 4 kilónyi halfogyasztásunkkal az utolsók között vagyunk Európában. Sajnos…

A halfajok közti népszerűségi versenyen a ponty végzett az első helyen, mi, magyarok ezt kedveljük  leginkább. A törpeharcsát, a keszeget és a süllőt viszont kevésbé ismerjük - mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, dr. Törőcsik Mária.

Még mindig a halászlé a favorit

A hal nálunk inkább hagyományos, mintsem modern ételnek számít. Magyarországon fejenként mindössze 4 kilogramm az éves halfogyasztás, ezzel jócskán lemaradunk Európa többi országától, így nem kérdés, miért fontos ösztönözni, hogy minél több halat együnk.

A legtöbb európai országban viszont azért nő a halfogyasztás, mert egyre népszerűbb az egészséges életmód és egyre ismertebb az a tény, hogy a halban lévő értékes tápanyagok kiemelt módon járulnak hozzá a gyermekek szellemi és fizikai fejlődéséhez. Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítéséhez a nemzeti és uniós társfinanszírozásból megvalósuló Halászati Operatív Program is hozzájárul.

A felmérés szerint az ismert halfajok közül a legtöbben a pontyot kóstolták már (89,9%), ezt követik a tengeri halak (88,6%), majd a keszegfélék (72,0%), a kárász (70,5%), illetve a busa (67,9%).

Elmondjuk, hogyan készíts halat!
Sokan azért ódzkodnak attól, hogy otthon halat készítsenek, mert gyakorlatlanok benne. Évente egyszer karácsonykor halászlét készítenek, vagy kirántanak pár szelet halat, de év közben már inkább a rántott sertést vagy csirkét választják. Pedig a halételekben, túl azon, hogy finomak, az a fantasztikus, hogy nagyon egyszerűen és sokkal gyorsabban elkészíthetők, mint bármilyen húsétel.

A magyar halfogyaztók kétharmada hiper- vagy szupermarketben vásárol, de minden harmadik ember a saját maga, ismerőse vagy családtagja által fogott halat is fogyasztja. A megkérdezettek 24%-a piacon is vásárol, míg 22% úgy nyilatkozott, hogy horgásztól, halásztól jut hozzá az ízletes alapanyaghoz. A hipermarketekben főleg a 18–39 éves, legalább átlagos jövedelemmel rendelkező férfiak vásárolják a halat, míg a piac látogatói között többségben vannak a fővárosi harmincasok és ötvenesek. A többség fagyasztott halárut vásárol friss helyett.

A vásárlók legfontosabb szempontja halvásárlásnál, hogy az áru megbízható forrásból származzon, emellett nagy jelentősége van a frissességnek is. Kevesebb magyart érdekel, hogy a kosarába kerülő hal magyar-e vagy tengeri.

Nem született meglepő eredmény a kedvenc halételekkel kapcsolatban: a halászlé a favorit - az igazán finom halászlé így készül! –, ezt követi a sült hal paprikás lisztben vagy rántva, de a grillezett hal és a halsaláta is egyre gyakrabban kerül a családok tányérjára. További ínycsiklandó halas receptekért pedig kattints ide!

Életforma-ajánlat

Tart még a bográcsszezon, remélhetően még jó pár hétig. A bográcsban készített halászlé pedig igazán különleges, mint ahogyan az a bográcsban főzött pörkölt, gulyás, paprikáskrumpli és akár a bográcsos lecsó is. Szóval semmiképpen nem szabad a nyárt búcsúztatni bográcsozás nélkül! Ehhez ajánlunk egy 10,8 literes öntöttvas bográcsot, az ára 6 290 forint.

Az Életforma Shopban lehet még másféle méretben és rozsdamentes acél változatban is kapni, emellett találhatsz még többféle bográcsfedőt, bográcsállványt és bográcstartót is a tálaláshoz.

Persze nem mindegy az sem, hogy miben tálalod a bográcsban készült finomságot. Sok nagyétkű embernek - mert kinek ne jönne meg az étvágya bográcsozás közben - igencsak alkalmas lehet ez az egyliteres kerámia tál fedővel. Van belőle olyan változat, amelyen rajta van, hogy ez egy gulyástál, ám ez a barna kerámiaedény bármilyen bográcsételhez stílusos, és persze praktikus is! Az ára 1.490 forint. A jövő évi bográcsozáshoz is jó lesz!


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.