Töretlen sikerrel terjed hazánkban az egész világos is egyre népszerűbb paleolit táplálkozás az egészségüket megőrizni vágyók és a gyógyulásukat keresők körében. E kis könyv Szendi Gábor korábban e témában megjelent tudományos alapossággal megírt könyveinek rövid, olvasmányos összefoglalása.
Szendi Gábor 2009-ben írta meg első könyvét e témában, amely a mai nyugati orvoslás és táplálkozástudomány tudományos kritikája. Könyvében a legújabb orvostudományi kutatások eredményeire építve bizonyította, hogy a civilizációs betegségek 20. századi járványszerű terjedését a nyugati táplálkozás okozza. Későbbi könyveiben betegségről-betegségre haladva mutatta ki, hogy azok a betegségek, amelyekben ma minden második-harmadik ember meghal, még a 19. században is ritka kórképek voltak, s e betegségek a természeti népeknél teljesen ismeretlenek.
Szendi bemutatja, hogyan alkalmazkodott az emberi szervezet evolúciója során a ma paleolit táplálkozásnak nevezett étrendhez, és pontról-pontra kimutatja, a nyugati táplálkozás mely, ettől eltérő elemei felelősek a civilizációs betegségekért. Leszámol a szívbetegség koleszterin teóriával, s bizonyítja, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket a túlzott szénhidrátfogyasztás okozza. Nem új, csak elfeledett gondolat az is, hogy a ma minden negyedik ember életét követelő rák cukor és inzulinfüggő, és súlyos kockázati faktor a D-vitaminhiány is. A napjainkban járványos méreteket öltő 2-es típusú cukorbetegség a nyugati orvoslás által mesterségesen fenntartott betegség, amely paleolit táplálkozásra gyorsan elmúlik. Bár a paleolit táplálkozás nem fogyókúra, leglátványosabb sikereit mégis azzal aratja, hogy követve elveit, koplalásmentesen gyors fogyáshoz és az egészséges testsúly folyamatos fenntartásához vezet.
A paleolit táplálkozás az első, minden tekintetben tudományosan megalapozott, az ember evolúciójára épülő táplálkozástan.
E könyv Szendi Gábor kutatásainak rövid foglalata, kedvcsináló egy sorsfordító étrendhez és a témában való további elmélyüléshez.
A forradalmian új táplálkozásra való átérést Szendi Mezei Elmirával írott két szakácskönyve is segíti.
JAFFA KIADÓ