Magyarországon is egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás is. A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ráadásul a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk. Dr. Kovács Viktória Anna, a a Digitális Termelői Piac program keretében létrehozott Közért+ táplálkozás-tudományi szakértője szerint a szezonális élelmiszerek fogyasztása kiemelten fontos a magasabb tápértékük miatt, heti egy húsmentes nap beiktatásával pedig többet teszünk a bolygónkért, mintha elektromos autóval közlekednénk.
Kevesebb hús, több szezonalitás
A táplálkozási ajánlások az utóbbi egy évtizedben világszerte, így hazánkban is átalakultak, és sokkal inkább az élelmiszer-alapú javaslatok kerültek előtérbe. Az egészséges táplálkozás a változatosság, a szezonalitás és a mértéktartás mellett pedig kiegészült olyan klímavédelmi irányelvekkel is, mint a helyi termékek népszerűsítése, valamint a húsfogyasztás visszaszorítása.
Dr. Kovács Viktória Anna arról beszélt, hogy európai uniós átlagban az embereknek körülbelül fele fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget, 70%-a pedig gyümölcsöt. Ehhez képest zöldségeket napi szinten csak a magyarok egyharmada eszik, gyümölcsöket közel 40 százalék épít be napi rendszerességgel étrendjébe.
„Ez sajnos egy meglehetősen alacsony arány, melyen javítanunk kellene. Az ideális az lenne, ha az emberek minden étkezésnél fogyasztanának valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szezonalitás fontosságát, az adott évszaknak megfelelő időben termő élelmiszerek tápértéke ugyanis jóval magasabb, mint amit a világ másik pontjairól szállítanak hazánkba" – magyarázta a szakértő.
Már egy húsmentes nap is sokat számít
Mint fogalmazott, minden hónapnak megvan a maga jellemző hazai zöldsége és gyümölcse. Áprilisban például többek között a medvehagymának és az újhagymának van szezonja, melyek tökéletes recept alapanyagok, ráadásul fűszerként alkalmazva a sófogyasztás csökkentésében is szerepet játszhatnak.
Viktória felhívta a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára is, melynek kedvező egészségügyi hatásai mellett klímavédelmi szempontból is óriási ereje van. Ezt egy példával szemléltette: mindössze heti egy húsmentes nappal többet teszünk a Földért, mintha elektromos autóra cserélnénk gépjárművünket. Ráadásul a hús egy-egy napon könnyedén kiváltható olyan magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel, mint a bab, a borsó, a lencse vagy más hüvelyesek.
Mindenből van egészségesebb alternatíva
A szakértő elmondta, hogy a jelenlegi élelmiszer-környezetben nagyon tudatosnak kell lenni az egészséges étkezéshez, hiszen az áruházakban nehéz összeválogatni mindenből a legmegfelelőbbet.
„Kevés kivételtől eltekintve nincs olyan élelmiszer, ami egészségtelen. Ugyanakkor minden termékcsoportban van valami olyan összetevő, amitől jobb, mint a másik. Ezért lenne nagyon fontos a változatosság, pedig sajnos az átlag magyar ember kb. 20 féle ételtől többet nem fogyaszt a hétköznapokban” – fogalmazott. Hozzátette azt is, egyik napról a másikra nem szabad drasztikus változtatásba kezdeni, érdemes inkább kísérletezni. Mint mondta, ha valaki eddig például sok szörpöt fogyasztott, át lehet szokni olyan cukormentes, helyi alternatívákra, melyek legalább akkora ízélményt adnak. Vagyis mindennek meg van az egészségesebb és környezettudatósabb alternatívája, melyet kis utánajárással könnyedén felfedezhetünk. Sokat segít, ha változtatunk az étkezési-és bevásárlási szokásainkon is. Tartsuk szem előtt a szezonalitást, és vásároljunk olyan termékeket, melyek a lakóhelyünk közelében készülnek, hazai termelőknél, kézműves műhelyekben, így máris kiküszöböltük a szállítással járó kárós hatásokat, melyek felettébb megterhelőek környezetünk számára. Jó ötlet szétnézni a neten is, a digitális vásártereken, mint a kozertplusz.hu is, hiszen ezek közvetlenül kötik össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket illetve a kis- és közepes vállalkozásokat a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálják a biztonságos termékek piacra kerülését.
Még több zöld hír: