Vidéken ma is fogyasztják a csalán, a tyúkhúr, a pitypang fiatal hajtásait, leveleit. A városi ember azt gondolja, hogy tavasszal a "primőr" zöldség az első és a legegészségesebb vitaminforrás. A melegházban, a fólia alatt nevelt zöldség valóban gyönyörű, mert műfény, műtrágya és növényvédő szerek formájában mindent megkap, ami a fejlődéséhez szükséges. Ezért töményen tartalmazza azon nitrát vegyületeket, melyek a szervezetben rákkeltő nitritekké alakulhatnak vagy a vér hemoglobinjához kötődve, abból kiszorítják az oxigént, így életveszélyes állapotot okoz. Ez annál veszélyesebb, minél fiatalabb (éretlenebb) és minél legyengültebb a szervezet. Csecsemőnek soha, de még kisgyereknek se szaladjunk venni az első méregdrága, primőr árut! Március közepére, végére már van szabadföldben termett újhagyma, snidling, petrezselyemzöld, saláta, sóska, spenót, hónaposretek. Egész télen rendelkezésünkre áll a mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök széles választéka (ideális esetben a vitamintartalom 80 százalékban megmarad). Egész télen van káposzta, kelbimbó, répa, zeller, burgonya, hagyma, sütőtök, banán, alma, citrusféle és a különféle olajos magvak. (Magas zsírtartalmuk miatt gyorsan avasodnak, ezért vagy frissen feltörve fogyasszuk, vagy tároljuk a hűtőben, hoszszabb időre a mélyhűtőben.) Csecsemőknek tavasszal bébiételt, bébi gyümölcsitalt adhatunk. Készíthetünk főzeléket a tavalyi csírátlanított burgonyából, céklából és mélyhűtött zöldségből. Vitamintartalmát friss petrezselyemzölddel, snidlinggel dúsítva, citromlével, káposztalével savanyítva emelhetjük.
Vitaminsaláta kisbabáknak:
Összekeverünk 1 lereszelt répát 1 reszelt almával. Ízesíthetjük mézzel és citrom- vagy narancslével. Tömíthetjük keksszel és piskótával, tehéntúróval.
A gyerekek többsége kedveli a krumpliból készült ételeket. A krumpli héjában főzve, sütve őrzi meg legjobban értékeit.
Vitamindús burgonyaétel:
Fél kiló krumplit sós vízben héjában megfőzünk. Keményre főzünk két tojást is. Két nyers tojássárgáját elkeverünk 2 deci tejföllel, az áttört kemény tojás sárgáival és apróra vagdalt fehérjével, két savanykás reszelt almával és 1 ek. olajjal. Sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, petrezselyemzölddel ízesíthetjük. A meghámozott krumplit kockára vágjuk, leöntjük a salátakeverékkel, jól átforgatjuk, és 1-2 órát a hűtőben érleljük. Különösen ízletes, ha salátaecettel (kapros, tárkonyos) savanyítjuk és piros arannyal díszítjük.
Tojásos krumpli:
1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon ledinsztelünk, hozzáadunk fél kilónyi főtt, kockára vágott krumplit, és kavargatva kissé le-pirítjuk. 3 tojást 3 csipetnyi sóval felverünk és a hagymás krumplira öntjük. Kevergetve összesütjük. Cukros zöldsalátával, savanyú káposztával, céklasalátával, nyers káposztasalátával kínálhatjuk.
Céklasaláta:
1-2 nyers céklát, 1 almát és 1 répát megreszelünk, rászórunk 3 csipetnyi sót és 1 ek. cukrot, jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk. Fűszerecettel vagy citromlével, őrölt köménnyel és 1 ek. olajjal ízesíthetjük. Nagyon pikáns, ha reszelt tormát (vagy 1 ek. tejszínes tormakrémet) keverünk hozzá.
Káposztasaláta:
A nyers káposzta könnyen emészthető, főzéskor viszont olyan átalakuláson megy át, amitől nehezen emészthetővé és puffasztóvá válik. A salátához finomra metéljük a nyers káposztát és kevés sóval, cukorral beszórva állni hagyjuk. Kicsavarjuk, őrölt köménnyel, szárított vagy mélyhűtött borsikafűvel és kaporral ízesítjük, citromlével vagy kaporecettel, savanyúkáposzta-lével savanyíthatjuk.
Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász
Forrás: HáziPatika.com