Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Újévi virsliáldozat - a tuti főzési technika

A szilveszteri buli ráirányította a figyelmet a helyes virslifőzésre. Biztos mindenki elgondolkozott már a tökéletes főzési technikán, ahogy azon is, hogy miért olyan finom a hentesnél vásárolt virsli. Nos, igyekszünk mindkét kérdésre választ adni, és ezúttal is a kémia, azaz a konyhakémia tudományát hívtuk segítségül... - írja Szomorné Orosz Lotti a laboratorium.hu oldalán. 

Kép: laboratorium.hu

A neten nem egy tippet olvashatunk arról, hogyan főzzünk jól virslit. Abban elég nagy az egyetértés, hogy ne főzzük hosszan. De mit tehetünk, hogy ízletes is legyen a virsli, ne csak „szép” (azaz ne durranjon ki)? Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ nyerhessünk, tegyünk egy rövid sétát a húsfőzés kémiatudományába, illetve kukkantsunk be egy hentesüzletbe!

Ott fő a virsli egy fazékban. Amikor ebédidőben arra tévedünk, az illatok bevonzanak, és kérünk egy pár virslit kenyérrel és mustárral. A hentes egy rövid időre a fazékba teszi átmelegíteni a virslit. Beleharapunk, és azt tapasztaljuk, hogy össze sem lehet hasonlítani azzal, amit ugyanebből a virsliből főzünk/párolunk odahaza.

Itt jön a kémia!

A hentes fazekában ugyanis ott lapul az „áldozati” virsli. Egész nap fő-fődögél. Ha ezt kapnánk enni, semmi íze nem lenne! Akárcsak a vasárnapi húslevesben, szinte minden íz, ásványi anyag és fehérje kifőtt belőle, azaz a főzővízbe oldódott. Ha ebben a vízben melegítjük át és/vagy főzzük meg a virslit, a kémia törvénye értelmében a virslinkből csak nagyon minimális ízanyag távozik.

Kép: laboratorium.hu

Miért?

A válasz elég összetett folyamatban keresendő. Ezek a folyamatok a diffúzió (anyagáramlás) és az ozmózis (hártyával rendelkező részek közötti koncentráció kiegyenlítődés), hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az oldatokban az oldott anyagok igyekeznek a teljes térfogatban egyenletesen elhelyezkedni. A főzés kezdetén a víz nem tartalmazza a virsliből származó anyagokat.

A főzés következtében ezek kiáramlanak a virsliből, és beáll egy egyensúly. Ekkor a virslink ízetlenné válik (ez lesz az áldozati virsli). Ha ebbe a főzővízbe helyezzük a friss virslinket, már a víz is tartalmazza mindazt az anyagot, amit az evésre szánt virslink. Természetesen ekkor is megindul az anyagáramlás, de az egyensúlyi állapot eléréséhez már nem kell az összes ízanyagnak kiáramlania a virsliből. Ha kellően sok ízanyagot tartalmaz a főzővíz, elérhetjük, hogy egy újabb virslit beletéve, már további anyagok nem távoznak a virsliből.

Virsli leveles tésztában
Ha ilyet tálalsz vacsorára, a gyerekek imádni fogják, a felől kezeskedem! Különösebb konyhatechnikai képzettséget nem igényel az elkészítése, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel lehetetlen mellélőni. Még akár házibuliban is bevetheted, sör mellé is kiváló.

Így sokkal zamatosabb lesz! Tehát az ízletes és gusztusos virsli elkészítésének a titka, hogy egy virslit feláldozunk, ronggyá főzünk, majd ebben a főzőlében melegítjük át a tálalásra szánt virslinket. Elég csak melegíteni, mert a virsli készítés technológiája olyan, hogy a hús már főzve kerül a bele. A főzéssel azt veszélyeztetjük, hogy a virsli kinyílik és nem lesz szép látvány a tányéron.

Ha van megfelelő edényünk, gőz felett is el lehet készíteni a virslit. A gőzben kevesebb ízanyag távozik a virsliből, a lábasfedőről visszacsapódó víz visz magával némi ásványi anyagot és fehérjét. Az áldozati virslire ilyenkor nincs szükség.  A melegítési idő ott is fontos, hogy gusztusosan lehessen tálalni. Bár egy bizonyos alkoholmennyiség után már kit érdekel a szétnyílt virsli!

Természetesen ahhoz, hogy igazán finom virslit együnk, rendkívül fontos a jó minőségű alapanyag. Aki arra kíváncsi, mi is van a virsliben, és hogyan vizsgálják a minőségét, az kattintson ide! 

 

BUÉK!


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.