Amíg a színhelyre igyekeztem, eszembe jutott, hogy kislánykoromban hányszor próbálta belecsempészni anyukám a teásbögrébe a mézet, hogy gyorsabban gyógyuljak. Persze éber ízlelőbimbóimnak köszönhetően hamar felismertem a készülő merényletet , s a méla undort látva arcomon; anyu belátta, hogy életmentő akciója ismét meghiúsult.
De attól, hogy én nem szerettem a mézet, mindig tisztában voltam jótékony hatásaival ,s később gyakorló anyaként buzgón adagoltam gyermekeimnek cukor helyett.(Hasonló "eredményekkel", mint anyu hajdanában...)
Most "érett" felnőttként pedig rászoktattam magam, hogy legalább vészhelyzetekben belenyaljak a mézes bödönbe. Különösen azóta érzek elhivatottságot erre, mióta barátnőm egy alkalommal megkínált levendulamézzel. Magát a növényt eddig is kedveltem, de most mézes formájában akkora hatással volt rám, hogy úgy döntöttem sose szokom le róla.
De hogy mennyi mindent nem tudok erről a fontos táplálékról az most derült ki ezen a hétvégén.
A sétálóutca és a főtér megtelt árusokkal , méztermelőkkel és érdeklődő emberekkel. Többed magammal nagy előszeretettel kóstolgattuk a hagyományos akác, hárs-és virágmézeket, s a többi a különleges nevű és ízű fajtákat. (facéliaméz, aranyvesszőméz, medvehagyma-méz, zsályaméz, stb.)
Sosem hittem, hogy a: gesztenyeméz - visszértágulat mérséklésére, valamint a trombózis kialakulásának megakadályozására kiválóan alkalmas
Selyemfű-méz - jellegzetes ,fűszeres ízével, a nyers ételek kiváló ízesítője(eddig még a nevét se hallottam)
napraforgóméz - krémmézzé alakítva kellemes csemege, és sütésre kiválóan alkalmas
repceméz - gyógyítja a gyomorsav túltengést (ez most jól is jönne...)
Az egyik sátorban rögtönzött ismeretterjesztő előadás során több praktikus jó tanács is elhangzott, s néhány tévhitet is eloszlattak az arany nedűvel kapcsolatban:
- Az ikrás méz apró szemcsézettsége által jobban tisztítja a garatot és a torkot, mint a folyékony változata
- A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha vízfürdőn,max.40 C fokig melegítjük .Magasabb hőmérséklet a méz minőségét, beltartalmi értékét károsítja.(Ezért nem szabad forró teába se tenni!)
- A méz nem okoz fogszuvasodást, mert fertőtlenítő anyagai ezt gátolják(De ha a mézet kenyérrel, vagy kaláccsal együtt fogyasztjuk, ami könnyen a fogunk közé ragad, ez már melegágya lehet a fogszuvasodásnak.)
- A folyékony, hígítatlan méz eredményesen használható horzsolt, zúzott sebek gyógyítására
- A higított méz a szem felszínes gyulladásaira, sérüléseire hatékonyan alkalmazható
- Nem hizlal, sőt vízhajtó hatása is van
- Segíti az elalvást, nyugtat ,ezért esténként egy kanál méz legyen az "altatód"(enyhe hashajtó hatást is kivált)
Még sorolhatnám az elhangzott okosságokat.
Persze végig ettem az összes mézes puszedli fajtát, majd egy kis mézes-pálinkával le is öblítettem rögtön(Jó volt a torkomnak, no meg a hangulatomnak).Megcsodáltam a díszes mézeskalácsokat,a viaszszobrocskákat....és közben ráakadtam a kedvencemre is!
Ajándékként vittem haza a levendulamézet a páromnak.
Ő pedig aznap este a méz egyik újabb felhasználási lehetőségével ismertetett meg...
Azóta még jobban szeretem... a mézet.