Szerinted mennyi élelmiszert dobunk ki évente? Becslések szerint Magyarországon fejenként 40 kilót. Bár ez a mennyiség alacsonyabb, mint az EU-s átlag, még mindig rettentő nagy szám. A mai kor háziasszonyai, ha környezettudatosabban szeretnének élni, jó, ha megtanulnak előre gondolkodni és nagyanyáik racionális háztartásvezetését veszik például a saját konyhájukban. Hallgassuk meg Nagy Réka, Ökoanyu tanácsait ebben a témában.
Életképek az élelmiszerboltban
És most nézzük, hogyan vásárol élelmiszert egy környezettudatos nő. Ott a lista a kezében, amit megfontoltan a bevásárlás előtt készített el, miután leellenőrizte, mi van otthon és mi az, amire szüksége van a családnak a következő napokban. Szigorúan tartja magát a listához, a gyorsan romló élelmiszereknél nem dől be az „egyet fizet, kettőt kap” akcióknak, mert tudja, hogy ráfizetés lesz az egész, ha a vásárlás fele végül a kukában landol. Kerüli a tálcás csomagolást mindenből.
A tálcából és a fóliából ugyanis ismét felesleges hulladék lesz. Ha ő maga válogatja össze, mit szeretne vásárolni, jobban tud figyelni a mennyiségre, és zöldségből, gyümölcsből a legszebb darabokat tudja kiválogatni. Persze az igazán tudatos háziasszony nem a hipermarketben veszi meg őket, hanem a piacon, vagy a zöldségesnél, nem műanyagzacskóba csomagoltatja, hanem vagy csomagolás nélkül teszi a kosarába, vagy visz magával vászonzsákokat. Megpróbálja kerülni a feldolgozott élelmiszereket, amellett, hogy ezzel az egészségnek is jót tesz vele, nagyban csökkenti a háztartási hulladékot is.
Hűtőhelyzet
Szerencsére a mai hűtőszekrények szebbek, nagyobbak, jobban hűtenek, mint nagyanyáink idejében, ami megkönnyíti a romlandó élelmiszerek tárolását. Ehhez nem árt beállítani a hűtőnk hőmérsékletét, akkor jó, ha 1 és 5 fok között van. A megvásárolt élelmiszerek hűtőbe pakolásánál bízzunk a józan észben: tegyük előre azokat az élelmiszereket, amelyeknek a közeljövőben jár le a szavatossága. Jó tipp, ha külön dobozt tartunk fenn a hűtőben erre a célra és mindig abba kerül, amit már éppen meg kellene enni.
Az átláthatóság érdekében használjunk átlátszó tárolókat, hogy rögtön lássuk, az adott dobozban mi van, ez is növeli az átláthatóságot. Próbáljunk mindent az alapanyag jellegzetességeinek megfelelően tárolni. A zöldséget, gyümölcsöt semmiképpen ne tároljuk műanyagzacskóban a hűtőben, a banánt ne tartsuk a többi gyümölcs között, mert gyorsítja a többi érési folyamatát is.
- tanácsolja Ökoanyu.
Tovább eltartható a tojás, ha mielőtt a hűtőbe tennénk, átdörzsöljük növényi olajba mártott papírtörlővel. Így 3-4 héttel is tovább bírja. Végül pedig, ne felejtsük el, a fagyasztóba nemcsak a boltban megvásárolt mirelit áru kerülhet! Amiről tudjuk, hogy nem fogjuk rögtön felhasználni és fagyasztható, nyugodtan fagyasszuk is le.
Az okos főzés művészete
Nincs nagyobb öröme a háziasszonynak, mint amikor az ebéd vagy a vacsora után minden elfogy a tányérokról és a lábasokból is. Nemcsak azért, mert ez azt jelenti, hogy finom volt az étel, hanem azt is, hogy okosan mértük fel a mennyiséget. A porciók kiszámolásánál tudtuk, hogy egy embernek, egy étkezéskor melyik élelmiszertípusból mennyi is lenne az optimális adagja. Ezt érdemes egyszer végig gondolni, leírni magunknak és főzéskor ez alapján venni az ételekhez szükséges alapanyagokat. Ha véletlenül megmarad valami a menüből, gondosan csomagoljuk vissza, tegyük a hűtőbe, vagy fagyasszuk le. Az ételek elkészítésekor a menüt a hozzávalók lejárati dátumához igazítsuk, a konyhai zöldhulladékot ne keverjük a kommunális hulladékkal, hanem komposztáljunk. A városban is lehet komposztálni. Sok önkormányzat ingyenesen biztosít komposzt kereteket, illetve, ha nincs saját komposztálónk, a sharewaste.com oldalon meg lehet nézni, hátha a közelben tudják fogadni a zöldhulladékunkat.
Ökoanyu többi tanácsát is érdemes elolvasni: