Képzeljük el, hogy barátnőnkkel betérünk valahová, hogy megigyunk egy csésze forró capuccinót, és jól kibeszéljük magunkat. A kávézóba lépve azonban nem egy asztalhoz, hanem egyenesen a bárpulthoz telepszünk. A jóképű barista biztatóan mosolyog ránk, majd legújabb kávéspecialitását ajánlja. Mixerhez illő látványos csuklómozdulatokkal pillanatok alatt teljesíti a rendelést, miközben mindenre figyel, hogy csészénkbe végül tökéletes ital kerülhessen...
Néhány év múlva ez a jelenet Magyarország jobb kávéházaiban is általános lehet, egyelőre azonban inkább Nyugat-Európában járva tapasztalhatjuk meg, hogyan is dolgozik egy barista, azaz kávébáros.
Budapest a 19-20. század fordulóján a kávéházak fellegvára volt. A Nyugat írónemzedéke fillérekért kapta az "írótálat", ami bőséges sajt- és sonkaadagból állott, hozzá annyi zsömlével, amennyit csak az éhező művészgyomor kívánt. Az írók kiváltsága volt továbbá, hogy ingyen kapták a hosszú, keskeny kéziratpapírt, az úgynevezett "kutyanyelvet". Ady, Kosztolányi, Babits és Karinthy esténként kedvenc kávézójukban üldögéltek, vitatkoztak, a törzsasztalok lapjain pedig ott hevertek szalvétákon és fecniken a ma már ereklyének számító vázlatok és verstöredékek...
Ezeket a patinás időket szeretné feleleveníteni a szakma, kihasználva azt, hogy hazánkban a történelem során különböző kávékultúrák keveredtek: a méregerősre főzött török kávé, a krémes olasz expresszó, a "csöpögtetős" német és a likőrös-habos bécsi kávé hagyománya.
Addig is azonban, míg az első, kifejezetten magyar kávéspecialitásra szomjazó turisták megérkeznek, a hazai vendéglátók igyekeznek formába hozni magukat. 2004 óta évente rendeznek Magyarországon barista bajnokságot, ahol mindössze 15-15 perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy négy csésze tökéletes expresszót, capuccinót és ugyanennyi saját recept alapján készített ínyenc, kreatív kávékölteményt szolgáljanak fel. A zsűri pedig árgus szemekkel lesi a barista versenyző eleganciáját, modorát, mozdulatait csak úgy, mint a kávé illatát és zamatát. Idén az aranyérmet Kovács Antal vihette haza, aki a Douwe Egberts Omniát is gyártó Sara Lee Hungary színeiben indult. Érte kell majd szorítanunk nemsokára, hiszen ő képviseli hazánkat a Nemzetközi Barista Világbajnokságon 2007-ben, Tokióban.
Do Dinh Laura
Forrás: Sara Lee Hungary Zrt.