Alapanyagok cikkek

3D-s nyomtatott vegán-steak: már nem fikció, létezik!
3D-nyomtatás. Vegán steak. Két teljesen különböző dolog, ám ezt most egybegyúrták és ma már 3D-nyomtatóval készítenek alternatív marhahúst. Mi nem tudjuk eldönteni, megkóstolnánk-e vagy inkább kihagynánk ezt az ételt. Pedig a termék kifejlesztői jövőre az európai piacra is betörnének vele.

Több bioétel kell az oviban és a suliban
A magyar emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata − derült ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából. A bioalapanyagok arányát a kormány is 30%-ra növelné a közétkeztetésben 2020-ig − ehhez azonban hatékonyabb intézkedésekre van szükség a döntéshozók részéről. A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indít, melyben azt kéri: a vegyszermentes bioalapanyagok aránya 2018-ra legalább a 10%-ot érje el az óvodai, iskolai közétkeztetésben. Erre azért is van különösen nagy szükség, mert a növényvédőszer-maradványokra a kisgyermekek a legérzékenyebbek, tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben.

Ízesíts, akár egy profi - videoval!
Na, most bele fogunk orrolni az ételek ízesítésébe. Egy fogás élvezeti értékét nagyban befolyásolja az alapanyagok aromatikájának párosíthatósága. Az ízlelésünk 80 %-át a szaglásunk teszi ki, és csupán 20 %-ot fogunk fel a nyelvünkön keresztül. Ugye, milyen érdekes?