Életforma.hu

GASZTRO

3D-s nyomtatott vegán-steak: már nem fikció, létezik!

3D-nyomtatás. Vegán steak. Két teljesen különböző dolog, ám ezt most egybegyúrták és ma már 3D-nyomtatóval készítenek alternatív marhahúst. Mi nem tudjuk eldönteni, megkóstolnánk-e vagy inkább kihagynánk ezt az ételt. Pedig a termék kifejlesztői jövőre az európai piacra is betörnének vele.

Egy izraeli cég, a Redefine Meat-nek köszönhető 2020 legújabb furcsasága, a 3D-nyomtatott vegán steak, az Alt-Steak, mely a cég szerint ugyanolyan textúrájú, ízű és megjelenésű is, mint egy igazi steak - írja a Metro. Ezt azért valahogy elég nehéz elhinnünk és elképzelnünk.

Az összetételét tekintve szója- és borsófehérjével, kókuszdió-zsírral és napraforgó olajjal dolgoztak a termék kiötlői, ízfokozóként és színezőanyagként is csupa természetes anyagot használtak állításuk szerint. Vagyis a vegán, nyomtatott steak magas fehérjetartalmú, növényi alapú és koleszterint egyáltalán nem tartalmaz.

Néhány év és meghódítja a világot?

 

A tökéletes nyomtatott steak megalkotására a Redefine Meat nagyon nagy gondot fordított a hírek szerint. Vezető henteseket, szakácsokat, élelmiszeripari mérnököket vont be a folyamatba, hogy több mint 70 érzékszervi tényezőt sikerüljön digitálisan leképezni. Figyeltek a szeletelés során tapasztalt textúrára, a hús zsíreloszlására, szaftosságára, ugyanúgy mint a kóstolás során tapasztalható tulajdonságokra.

Bár a nyomtatott steak egészen megdöbbentően hangzik elsőre, a társaság nagy potenciált lát a termékben olyannyira, hogy reményeik szerint már a következő hónapban elkezdik a tesztelését Izrael csúcskategóriás éttermeiben. Terveik szerint jövőre már az európai éttermek kínálatában is ott lehet az alternatív marhahús, 2022-re pedig a szupermarketek polcaira is kikerülne.

A cég vezetője és alapítója szerint az Alt-Steakkel egy mérföldkőhöz ért el az élelmiszeripar. Ez az első olyan 3D-s nyomtatott steak, ami valójában minden részletében olyan, mint egy igazi steak. "Hogy ezt nagy mennyiségben vagyunk képesek előállítani, az igazán elképesztő."

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.