Életforma.hu


Ázsiai rákos wonton-saláta Martin Adritól

Ázsiai rákos wonton-saláta Martin Adritól 

Véget ért a nyár, és valljuk be őszintén, sokan még mindig vágynak a messzi tájakra, napernyős koktélozásra és ínyenc falatokra. Nincs ezzel másképp Marton Adri, Edvin Marton múzsája sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál elsősorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal, és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családjának mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.
Thai csirkeleves Évától

Thai csirkeleves Évától 

Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.
Pad thai

Pad thai 

Nagyon szeretjük ezt az ételt. Kell hozzá némi ázsiai ételek körüli jártasság, de ha az megvan, akkor soha meg nem unható kedvenccé léphet elő. Lehet variálni a zöldségekkel, mondanám, hogy a belevaló hússal is, de nálunk csak a csirkemell játszik. Egy titka van szerintem, hogy nagyon gyorsan kell dolgozni, mindennek ott kell lenni kézközelben, nem lehet akkor pucolni az újhagymát, amikor a hús már a wokban van. Fontos a magas hőfokon sütés, hogy a hús ne párolódjon a magából kiengedett lében, hanem hirtelen süljön, a magas hőfoktól bezáródnak ugyanis a hús pórusai, és nem ereszti ki magából a nedvességet.
Yakitori

Yakitori 

Különleges a neve, de maga az étel egyszerű. Semmivel sem bonyolultabb, mint egy magyaros csirkeétel, bár az igaz, hogy mondjuk mirinért lehet, hogy el kell zarándokolni az Ázsia boltba, a Vámház körútra. Ennél nagyobb bajunk sose legyen. Ha már ott járunk, vegyünk 270 forintért spéci bambusz nyársakat is, de ha ezt túlzott kiadásnak éreznénk, használjunk nyugodtan hurkapálcát.

Smaragd tat-soi aranyló királyrákkal nálunk 

A tatsoi lassan nálunk is ismertté válik! Hazai biozöldségekkel foglalkozók már termesztik! Egy gyönyörű, sötétzöld húsos levelekből álló zöldség, felülről nézve rózsaalakot formáznak. Íze hasonlít a pak-choihoz, elkészítése is hasonló, még más. Abban megegyeznek, hogy mindkettő rendkívül egészséges, nagyon finom!