Bableves cikkek

Káposztás paszulyleves
Tagadhatatlan, hogy télen jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Már rögtön az új évet korhelylevessel indítjuk, aztán pedig bizony gyakran előkerül a bab is a kamrából. Most ezt a kettőt egyesítve mutatunk nektek egy igazi farsangi fogást, Fördős Zé konyhájából.

Toszkán fehérbableves
Ez egy elképesztően egyszerű, ugyanakkor nagyon finom és laktató leves, amit ráadásul számtalan módon kombinálhatsz. Akkor most jöjjön az alap.

Az angyalbakancs igaz története
Jókai A kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte azt a bablevest, ami a kedvencévé vált idős korára. A wikipedia szerint ennek magyarázata, hogy Jókai azt mondta, a jó bableveshez akkora nagy szemű bab kell, mint „a görög szerzetesek rózsafüzére”, mellé pedig az omlós, füstölt malacköröm illik, ami színre arany, formára pedig olyan, mint az angyalok lábbelije. A ma ismert Jókai bableves már a híres Gundel Károly konyhájából, 1937-ből indult hódító útjára – hisz a séfek már akkor is újragondoltak egyes kedvenceket…

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda
Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem!

Bableves
Amikor a húsvéti sonkát megfőzzük, szert teszünk isteni alaplére, amit vétek lenne kiönteni, Főzzünk belőle bablevest, főleg, ha ilyen hűvös a tavaszi időjárás, mint idén.

Francia bableves kecskesajt pestóval
Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pesto.

Fejtett bableves Éva konyhájából
Elképesztő, hogy milyen nagy különbség van a téli, illetve a nyári bableves között, még akkor is, ha a téli is fejtett babból készül esetleg, amit a mélyhűtőben tároltunk felhasználásig. Igaz persze, hogy a nyári bablevest tejfölös habarással készítem, szemben a télivel, amit fokhagymás rántással, tehát a különbség igazán indokolt. Mindazonáltal zongorázni lehet a különbséget a kettő között, pontosan úgy, mint a tél és a nyár között.

Böjti bableves
Lehet a bableves nagyon finom hús nélkül is! Ezt bizonyítja be most Nektek Csákvári Zsuzsa, aki mindig szerette az egészséges, ám érdekes fogásokat. Győződjetek meg róla! A nagy böjtölés idején pedig amúgy is nagyon jól jön ez az ötlet.