Életforma.hu


Nagy húsvéti tormateszt

Nagy húsvéti tormateszt 

Huszonhat üveges tormát vizsgált terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tizenöt torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás, de azt is eláruljuk, melyek kapták a legjobb minősítést
Méhek nélkül a világ

Méhek nélkül a világ 

Súlyos következményekkel járhat a globális élelmezésbiztonságra nézve, ha tovább csökken a növények, így a kultúrnövények beporzásában pótolhatatlan szerepet játszó méhek száma – tárta fel egy most elkészült amerikai tanulmány.
Minden kilencedik ember éhezik

Minden kilencedik ember éhezik 

Mintegy 150 millió fejlődésben visszamaradt gyermek él ma a világon, és folyamatosan növekszik az éhező emberek száma, ami 2017-re már elérte a 821 milliót. Ez annyit jelent, hogy minden kilencedik ember éhínségben szenved – derül ki az ENSZ 2018-as A világ élelmiszerbiztonsági és élelmezési jelentéséből. Alig történik előrelépés az alultápláltság és éhezés felszámolása ellen, pedig több száz millió ember egészsége forog kockán.
Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora

Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora 

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül mindössze egyetlen esetben kellett intézkednie a hatóságnak.
Az iszlám élelmiszer-biztonsági rendszere

Az iszlám élelmiszer-biztonsági rendszere 

Arról már írtunk, hogy az emberiséget ma már nem lehetne etetni szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása nélkül, és hogy régen a vallás irányította ezt a munkát. Akkor a keresztény, zsidó és a muszlim konyhát vizsgáltuk meg a laboratorium.hu segítségével, most kukkantsunk be az iszlám konyhába!      
Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában?

Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában? 

A világ népességének robbanásszerű növekedése miatt a 20. és 21. századi élelmiszeripar szigorú szabályozás, ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen lenne. Az étkezést azonban mindig is szabályozták. Ezt a feladatot leginkább a vallások határozták meg. A Laboratorium.hu összeállításából kiderül, mindez hogyan történt, illetve hogyan lehet összeegyeztetni a vallási előírásokat a modern élelmiszer-biztonság feltételeivel...
Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben?

Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben? 

Öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.
Szigorúan ellenőrzött dinnyék

Szigorúan ellenőrzött dinnyék 

Több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglalt le egy fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Hazaiként árulta portékáját, az ellenőrzés azonban bebizonyította, hogy a dinnye nem származhatott saját földjéről. A szezon indulásával az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek fokozottan ellenőrzik a dinnyetermesztőket és árusokat!
Valami nincs rendben a paprikával

Valami nincs rendben a paprikával 

Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak.
Most már ezeket is olvashatod az élelmiszercímkéken!

Most már ezeket is olvashatod az élelmiszercímkéken! 

December 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban. Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára.

Mi a baj az epres joghurtokkal?! 

Mintegy 38 epres joghurtot vizsgált meg  az élelmiszer-biztonsági hatóság, és a termékek felénél jelölési hibákat vagy hiányosságokat talált. Még az is előfordult, hogy az epres nem is volt epres…   

Élelmiszerek: nagy melegben fontos a csomagolás! 

Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelnénk arra, hogyan védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatnánk.

Vigyázat! Veszélyesek lehetnek a látványfagyik! 

Manapság egyre többet és sokféleképpen dekorálják a hűsítő fagylaltokat. A gyümölcs- vagy virágdíszek azonban a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Mi most az élelmiszer-biztonságra hívjuk fel a figyelmedet!

Fagyizz ma! De csak óvatosan… 

Végre eljött a csoki, vanília, pisztácia és a többiek ideje, mert fagyizni jó! Ráadásul ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ám akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál vagy vendéglátóüzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. Itt vannak a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai!

Atomi szinten vizsgálják: biztonságos a pálinka! 

Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás. Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.

Zöldszámon jelentsd be, ha a húsvéti sonka "gyanús" 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. március 26-tól ingyenesen hívható zöldszámon várja az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat észlelő lakossági bejelentéseket. A szolgáltatást a húsvéti nagy élelmiszer ellenőrzésekhez kötődően indította el a hatóság.