élelmiszerbiztonság cikkek

Nagy húsvéti tormateszt
Huszonhat üveges tormát vizsgált terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tizenöt torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás, de azt is eláruljuk, melyek kapták a legjobb minősítést

Méhek nélkül a világ
Súlyos következményekkel járhat a globális élelmezésbiztonságra nézve, ha tovább csökken a növények, így a kultúrnövények beporzásában pótolhatatlan szerepet játszó méhek száma – tárta fel egy most elkészült amerikai tanulmány.

Minden kilencedik ember éhezik
Mintegy 150 millió fejlődésben visszamaradt gyermek él ma a világon, és folyamatosan növekszik az éhező emberek száma, ami 2017-re már elérte a 821 milliót. Ez annyit jelent, hogy minden kilencedik ember éhínségben szenved – derül ki az ENSZ 2018-as A világ élelmiszerbiztonsági és élelmezési jelentéséből. Alig történik előrelépés az alultápláltság és éhezés felszámolása ellen, pedig több száz millió ember egészsége forog kockán.

Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora
30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül mindössze egyetlen esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Az iszlám élelmiszer-biztonsági rendszere
Arról már írtunk, hogy az emberiséget ma már nem lehetne etetni szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása nélkül, és hogy régen a vallás irányította ezt a munkát. Akkor a keresztény, zsidó és a muszlim konyhát vizsgáltuk meg a laboratorium.hu segítségével, most kukkantsunk be az iszlám konyhába!

Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában?
A világ népességének robbanásszerű növekedése miatt a 20. és 21. századi élelmiszeripar szigorú szabályozás, ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen lenne. Az étkezést azonban mindig is szabályozták. Ezt a feladatot leginkább a vallások határozták meg. A Laboratorium.hu összeállításából kiderül, mindez hogyan történt, illetve hogyan lehet összeegyeztetni a vallási előírásokat a modern élelmiszer-biztonság feltételeivel...

Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben?
Öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

Szigorúan ellenőrzött dinnyék
Több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglalt le egy fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Hazaiként árulta portékáját, az ellenőrzés azonban bebizonyította, hogy a dinnye nem származhatott saját földjéről. A szezon indulásával az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek fokozottan ellenőrzik a dinnyetermesztőket és árusokat!

Valami nincs rendben a paprikával
Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak.

Most már ezeket is olvashatod az élelmiszercímkéken!
December 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban. Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára.
Mi a baj az epres joghurtokkal?!
Mintegy 38 epres joghurtot vizsgált meg az élelmiszer-biztonsági hatóság, és a termékek felénél jelölési hibákat vagy hiányosságokat talált. Még az is előfordult, hogy az epres nem is volt epres…
Élelmiszerek: nagy melegben fontos a csomagolás!
Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelnénk arra, hogyan védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatnánk.
Vigyázat! Veszélyesek lehetnek a látványfagyik!
Manapság egyre többet és sokféleképpen dekorálják a hűsítő fagylaltokat. A gyümölcs- vagy virágdíszek azonban a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Mi most az élelmiszer-biztonságra hívjuk fel a figyelmedet!
Fagyizz ma! De csak óvatosan…
Végre eljött a csoki, vanília, pisztácia és a többiek ideje, mert fagyizni jó! Ráadásul ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ám akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál vagy vendéglátóüzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. Itt vannak a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai!
Atomi szinten vizsgálják: biztonságos a pálinka!
Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás. Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.
Zöldszámon jelentsd be, ha a húsvéti sonka "gyanús"
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. március 26-tól ingyenesen hívható zöldszámon várja az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat észlelő lakossági bejelentéseket. A szolgáltatást a húsvéti nagy élelmiszer ellenőrzésekhez kötődően indította el a hatóság.