Életforma.hu


Kedvencem a kajszi!

Kedvencem a kajszi! 

Imádom a sárgabarackot! A kedvenc gyümölcsöm. A piacokon járva már kidolgoztam egy technikát, hogy megtaláljam a legzamatosabbat. Minden árustól csak egy-két szemet veszek. Míg körbejárok, tesztelek és a nagyobb mennyiséget ott vásárolom meg, ahol a legfinomabb a kajszi. Sajnos, évek óta nem tudok annyit enni belőle, amennyit szeretnék. A szélsőséges időjárás, a fák virágzása idején támadó fagyok megtizedelik a termést.  S bár most a sárgabarack szezon közepén járunk, idén még nem találtam igazán kedvemre való kajszit. Lehet, hogy ez a hiányérzet inspirált arra, hogy megosszak veletek néhány érdekességet erről a gyümölcsről.
Pilóták, figyelem! Ez nem leszállópálya!

Pilóták, figyelem! Ez nem leszállópálya! 

Bármilyen bámulatos is a XXI. század, erre jobb megoldást még nem sikerült találni. A szeszélyes áprilisban mindig előfordultak fagyok, de a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárás köszönt a természetre, így a gyümölcsfákra is. Amikor pici voltam, a Kovács nagypapa sem csinálta másként a kertben...
Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe

Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe 

A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!