Életforma.hu

Egyéb

Kedvencem a kajszi!

Imádom a sárgabarackot! A kedvenc gyümölcsöm. A piacokon járva már kidolgoztam egy technikát, hogy megtaláljam a legzamatosabbat. Minden árustól csak egy-két szemet veszek. Míg körbejárok, tesztelek és a nagyobb mennyiséget ott vásárolom meg, ahol a legfinomabb a kajszi. Sajnos, évek óta nem tudok annyit enni belőle, amennyit szeretnék. A szélsőséges időjárás, a fák virágzása idején támadó fagyok megtizedelik a termést.  S bár most a sárgabarack szezon közepén járunk, idén még nem találtam igazán kedvemre való kajszit. Lehet, hogy ez a hiányérzet inspirált arra, hogy megosszak veletek néhány érdekességet erről a gyümölcsről.

Sárgabarack, kajszibarack, kajszi, több néven is emlegetjük ezt a kerekded, narancssárga színű, olykor halvány pírral árnyalt, lédús gyümölcsöt. De volt kor, amikor tengeribaracknak, vagy épp majombaracknak hívták.

(fotó: depositphotos.com)

Négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Latin nevében - Prunus armeniaca, az “armeniaca”, magyarul örmény, arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével érkezett meg Európába, a Földközi-tenger térségéig. Nemcsak a gyümölcs, de a termesztéshez szükséges vesszők is római, vagy török közvetítéssel a hódoltság idején jutottak el hazánkba. A sárgabarack melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Magyarország egyes területein, évtizedeken keresztül ez a gyümölcs biztosította a falun és a tanyán élő család megélhetését.

A különböző fajták június végétől augusztus elejéig teremnek, hamar leérnek. Érési idő sorrendjében a legismertebb magyar fajták a július eleji Korai piros, a világossárga, a napos oldalán pirosas héjú, lédús, puha Ceglédi óriás. Július közepétől a Szegedi mammut, a Ceglédi bíbor, a Ceglédi piroska, majd a Gönci magyar és Magyar kajszi kemény gyümölcseit vásárolhatjuk, végül a Mandulakajszi és a narancssárga, rostos, kis-közepes méretű Bergeron, végül a Pannónia és a lilás piros foltos Rózsakajszi zárják a sort augusztus elején.

(fotó: depositphotos.com)

A fajták közül a nagyobbak inkább nyers fogyasztásra és lekvárnak, a kisebbek befőttnek, gombócnak valók. Egyes kajszi-fajták élénk narancs árnyalatúak, és „pirospozsgásak”. Ez a szín nagyon vonzó, de tudnunk kell, hogy még érés előtt felveszik ezt a csábos külsőt, ami megtévesztő lehet. Nem feltétlen takar ugyanis zamatos belsőt! Jobban tesszük tehát, ha a gyümölcshús állaga s illata, nem pedig a barack színe alapján ítélünk! Fontos, hogy jól válasszunk. Az éretlenül leszedett sárgabarack kemény és savanyú is marad, nincs utóérése.

Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják a sárgabarackot. A gyümölcs legnagyobb része, 85 %-a víz. Szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, zsírtartalma elenyésző. 10 dkg kajszibarack energiatartalma mindössze 44-51 kcal.

fotó: depositphotos.com

Az illatos, üdítő sárgabarack amennyire kevés energiát tartalmaz, annyira sok vitamint! A- és C-vitaminból van a legtöbb a kajsziban. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos folsav-, és béta-karotin forrás. A benne lévő kénnek szerepe van a jellegzetes savanykás édes íz kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven kielégíti. Található benne továbbá kalcium, foszfor, vas, réz és nyomelemek.

A kajszibarack rendszeres fogyasztása késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes és érvédő hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, serkenti a máj méregtelenítő működését. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjait ugyanis az emésztőrendszer remekül tolerálja. A sárgabarack pektintartalma kiemelkedően magas. A pektinek a gyümölcs érése során átalakulnak, s a sejtfalhoz kötődő kemény rostok oldékony, lágy rosttá alakulnak. Ha ebéd után bekapunk néhány szem kajszit, azzal a gyomrunknak segítünk, mert a baranck megkönnyíti az emésztést. S ha ez még nem lenne elég, a gyümölcs pépesített húsát pakolásként is használhatjuk, segíti bőrünk megújulását.

Arról pedig még nem is beszéltünk, milyen sokféle módon használhatjuk fel a sárgabarackot a konyhában! Hideg gyümölcsleves, sültek mellé köret, sütemény, lekvár, pálinka készíthető a kajsziból. De ez már egy következő történet.


Fenntartható megoldások a takarítógép-alkatrész gyártásban

Fenntartható megoldások a takarítógép-alkatrész gyártásban 

Gondolkodott már azon, mi történik, amikor egy takarítógép alapvető alkatrésze tönkremegy?
Frissesség négy keréken – az autó illata nem csak részletkérdés

Frissesség négy keréken – az autó illata nem csak részletkérdés 

Egy illat többet árulhat el rólunk, mint gondolnánk.
A szürke és a fehér ló közti különbségek

A szürke és a fehér ló közti különbségek 

Talán meglepő, de a szürke lovak nem fehéren jönnek a világra. Kezdetben fekete vagy sötét árnyalatúak, és az évek során egyre világosodnak. Ez a változás gyakran félreértéshez vezet, hiszen sokan nem tudják megkülönböztetni őket a fehér lovaktól. Pedig a színük története egészen más.
Modern tetőtéri ablak – nyáron is élhető körülmények

Modern tetőtéri ablak – nyáron is élhető körülmények 

A nyári meleggel szemben egyre nehezebb hatékonyan védekezni és egy klíma önmagában nem feltétlenül gazdaságos megoldás. Érdemes tehát az alapoknál, például a jó minőségű nyílászáróknál kezdeni a körülmények optimalizálását.
Havi kontaktlencse: kényelmes megoldás hosszú távra

Havi kontaktlencse: kényelmes megoldás hosszú távra 

A kontaktlencse viselés ma már nem csupán praktikus választás, hanem életstílus kérdése is.
Az eljegyzési gyűrű sokkal több, mint egy hétköznapi ékszer

Az eljegyzési gyűrű sokkal több, mint egy hétköznapi ékszer 

Az eljegyzés a szerelmi történetek egyik legmeghatározóbb pillanata. Ez az esemény mindkét félben örökké megmarad, és a koronát természetesen a gyűrű jelenti a folyamatban.
A fürdőszoba és a konyha is megérdemel egy szuper csaptelepet

A fürdőszoba és a konyha is megérdemel egy szuper csaptelepet 

Nőként nagy hangsúlyt fektetünk a szép dolgokra, de nem csak az esztétika lehet olyan kritérium, ami segíthet a döntésben.
A zsindelyezés alapszabályai, amelyekkel érdemes mindenkinek tisztában lennie

A zsindelyezés alapszabályai, amelyekkel érdemes mindenkinek tisztában lennie 

Egy figyelmes nő pillanatok alatt észreveszi, ha baj van a tetővel és ha már javításra kerül a sor, nem árt tudni, mire kell figyelni, amikor a zsindelyező mester dolgozni kezd a házunkon.
A fürdőszoba és a konyha is megérdemel egy szuper csaptelepet

A fürdőszoba és a konyha is megérdemel egy szuper csaptelepet 

Nőként nagy hangsúlyt fektetünk a szép dolgokra, de nem csak az esztétika lehet olyan kritérium, ami segíthet a döntésben. Mivel általában a nők használják a mosogatót és a fürdőben is sokkal több időt töltenek, mint az erősebbik nem, ezt a döntést rájuk bízzuk.
 A nők és a fogyasztásmérő szekrény

A nők és a fogyasztásmérő szekrény 

A 21. században élünk, mégis sokan meglepődnek, ha egy nő magabiztosan beszél villamos hálózatról, elosztószekrényekről vagy akár a fogyasztásmérő helyének pontos ismeretéről.