Sárgabarack, kajszibarack, kajszi, több néven is emlegetjük ezt a kerekded, narancssárga színű, olykor halvány pírral árnyalt, lédús gyümölcsöt. De volt kor, amikor tengeribaracknak, vagy épp majombaracknak hívták.
Négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Latin nevében - Prunus armeniaca, az “armeniaca”, magyarul örmény, arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével érkezett meg Európába, a Földközi-tenger térségéig. Nemcsak a gyümölcs, de a termesztéshez szükséges vesszők is római, vagy török közvetítéssel a hódoltság idején jutottak el hazánkba. A sárgabarack melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Magyarország egyes területein, évtizedeken keresztül ez a gyümölcs biztosította a falun és a tanyán élő család megélhetését.
A különböző fajták június végétől augusztus elejéig teremnek, hamar leérnek. Érési idő sorrendjében a legismertebb magyar fajták a július eleji Korai piros, a világossárga, a napos oldalán pirosas héjú, lédús, puha Ceglédi óriás. Július közepétől a Szegedi mammut, a Ceglédi bíbor, a Ceglédi piroska, majd a Gönci magyar és Magyar kajszi kemény gyümölcseit vásárolhatjuk, végül a Mandulakajszi és a narancssárga, rostos, kis-közepes méretű Bergeron, végül a Pannónia és a lilás piros foltos Rózsakajszi zárják a sort augusztus elején.
A fajták közül a nagyobbak inkább nyers fogyasztásra és lekvárnak, a kisebbek befőttnek, gombócnak valók. Egyes kajszi-fajták élénk narancs árnyalatúak, és „pirospozsgásak”. Ez a szín nagyon vonzó, de tudnunk kell, hogy még érés előtt felveszik ezt a csábos külsőt, ami megtévesztő lehet. Nem feltétlen takar ugyanis zamatos belsőt! Jobban tesszük tehát, ha a gyümölcshús állaga s illata, nem pedig a barack színe alapján ítélünk! Fontos, hogy jól válasszunk. Az éretlenül leszedett sárgabarack kemény és savanyú is marad, nincs utóérése.
Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják a sárgabarackot. A gyümölcs legnagyobb része, 85 %-a víz. Szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, zsírtartalma elenyésző. 10 dkg kajszibarack energiatartalma mindössze 44-51 kcal.
Az illatos, üdítő sárgabarack amennyire kevés energiát tartalmaz, annyira sok vitamint! A- és C-vitaminból van a legtöbb a kajsziban. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos folsav-, és béta-karotin forrás. A benne lévő kénnek szerepe van a jellegzetes savanykás édes íz kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven kielégíti. Található benne továbbá kalcium, foszfor, vas, réz és nyomelemek.
A kajszibarack rendszeres fogyasztása késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes és érvédő hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, serkenti a máj méregtelenítő működését. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjait ugyanis az emésztőrendszer remekül tolerálja. A sárgabarack pektintartalma kiemelkedően magas. A pektinek a gyümölcs érése során átalakulnak, s a sejtfalhoz kötődő kemény rostok oldékony, lágy rosttá alakulnak. Ha ebéd után bekapunk néhány szem kajszit, azzal a gyomrunknak segítünk, mert a baranck megkönnyíti az emésztést. S ha ez még nem lenne elég, a gyümölcs pépesített húsát pakolásként is használhatjuk, segíti bőrünk megújulását.
Arról pedig még nem is beszéltünk, milyen sokféle módon használhatjuk fel a sárgabarackot a konyhában! Hideg gyümölcsleves, sültek mellé köret, sütemény, lekvár, pálinka készíthető a kajsziból. De ez már egy következő történet.