Életforma.hu

Egyéb

Kedvencem a kajszi!

Imádom a sárgabarackot! A kedvenc gyümölcsöm. A piacokon járva már kidolgoztam egy technikát, hogy megtaláljam a legzamatosabbat. Minden árustól csak egy-két szemet veszek. Míg körbejárok, tesztelek és a nagyobb mennyiséget ott vásárolom meg, ahol a legfinomabb a kajszi. Sajnos, évek óta nem tudok annyit enni belőle, amennyit szeretnék. A szélsőséges időjárás, a fák virágzása idején támadó fagyok megtizedelik a termést.  S bár most a sárgabarack szezon közepén járunk, idén még nem találtam igazán kedvemre való kajszit. Lehet, hogy ez a hiányérzet inspirált arra, hogy megosszak veletek néhány érdekességet erről a gyümölcsről.

Sárgabarack, kajszibarack, kajszi, több néven is emlegetjük ezt a kerekded, narancssárga színű, olykor halvány pírral árnyalt, lédús gyümölcsöt. De volt kor, amikor tengeribaracknak, vagy épp majombaracknak hívták.

(fotó: depositphotos.com)

Négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Latin nevében - Prunus armeniaca, az “armeniaca”, magyarul örmény, arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével érkezett meg Európába, a Földközi-tenger térségéig. Nemcsak a gyümölcs, de a termesztéshez szükséges vesszők is római, vagy török közvetítéssel a hódoltság idején jutottak el hazánkba. A sárgabarack melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Magyarország egyes területein, évtizedeken keresztül ez a gyümölcs biztosította a falun és a tanyán élő család megélhetését.

A különböző fajták június végétől augusztus elejéig teremnek, hamar leérnek. Érési idő sorrendjében a legismertebb magyar fajták a július eleji Korai piros, a világossárga, a napos oldalán pirosas héjú, lédús, puha Ceglédi óriás. Július közepétől a Szegedi mammut, a Ceglédi bíbor, a Ceglédi piroska, majd a Gönci magyar és Magyar kajszi kemény gyümölcseit vásárolhatjuk, végül a Mandulakajszi és a narancssárga, rostos, kis-közepes méretű Bergeron, végül a Pannónia és a lilás piros foltos Rózsakajszi zárják a sort augusztus elején.

(fotó: depositphotos.com)

A fajták közül a nagyobbak inkább nyers fogyasztásra és lekvárnak, a kisebbek befőttnek, gombócnak valók. Egyes kajszi-fajták élénk narancs árnyalatúak, és „pirospozsgásak”. Ez a szín nagyon vonzó, de tudnunk kell, hogy még érés előtt felveszik ezt a csábos külsőt, ami megtévesztő lehet. Nem feltétlen takar ugyanis zamatos belsőt! Jobban tesszük tehát, ha a gyümölcshús állaga s illata, nem pedig a barack színe alapján ítélünk! Fontos, hogy jól válasszunk. Az éretlenül leszedett sárgabarack kemény és savanyú is marad, nincs utóérése.

Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják a sárgabarackot. A gyümölcs legnagyobb része, 85 %-a víz. Szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, zsírtartalma elenyésző. 10 dkg kajszibarack energiatartalma mindössze 44-51 kcal.

fotó: depositphotos.com

Az illatos, üdítő sárgabarack amennyire kevés energiát tartalmaz, annyira sok vitamint! A- és C-vitaminból van a legtöbb a kajsziban. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos folsav-, és béta-karotin forrás. A benne lévő kénnek szerepe van a jellegzetes savanykás édes íz kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven kielégíti. Található benne továbbá kalcium, foszfor, vas, réz és nyomelemek.

A kajszibarack rendszeres fogyasztása késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes és érvédő hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, serkenti a máj méregtelenítő működését. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjait ugyanis az emésztőrendszer remekül tolerálja. A sárgabarack pektintartalma kiemelkedően magas. A pektinek a gyümölcs érése során átalakulnak, s a sejtfalhoz kötődő kemény rostok oldékony, lágy rosttá alakulnak. Ha ebéd után bekapunk néhány szem kajszit, azzal a gyomrunknak segítünk, mert a baranck megkönnyíti az emésztést. S ha ez még nem lenne elég, a gyümölcs pépesített húsát pakolásként is használhatjuk, segíti bőrünk megújulását.

Arról pedig még nem is beszéltünk, milyen sokféle módon használhatjuk fel a sárgabarackot a konyhában! Hideg gyümölcsleves, sültek mellé köret, sütemény, lekvár, pálinka készíthető a kajsziból. De ez már egy következő történet.


Hogyan válaszd ki a tökéletes kerékpárlámpát?

Hogyan válaszd ki a tökéletes kerékpárlámpát? 

Az ősz egy különleges időszak a biciklisek számára: a napok rövidülnek, a levegő friss és csípős, és a természet színkavalkádja vár ránk mindenfelé. 
Hogyan építsünk bizalmat a digitális térben?

Hogyan építsünk bizalmat a digitális térben? 

Az online világ mindennapjaink részévé vált, főleg az egészségügy terén, ahol a páciensek nemcsak szakmai tudást igényelnek, hanem odafigyelést is, ahol meghallgatják őket. Az internetes keresések ugyanúgy hozzátartoznak a rutinhoz, mint hogy orvoshoz fordulunk, ami kérdéseink tisztázását illeti. 
Édes pillanatok – amikor a torta nemcsak egy desszert, hanem egy élmény is

Édes pillanatok – amikor a torta nemcsak egy desszert, hanem egy élmény is 

Egy jól megkomponált torta sokkal több, mint egy sütemény.
Mit is jelent a generálkivitelezés?

Mit is jelent a generálkivitelezés? 

Építkezés előtt állsz, és már most aggódsz, hogy mennyi mindenre kell figyelni? Nem vagy egyedül! Sokan érzik úgy, hogy egy ház megépítése bonyolult és időigényes feladat.
Gondoltál már nagyszerű kedvezményekre?

Gondoltál már nagyszerű kedvezményekre? 

Eszedbe jutott már, hogy mennyi pénzt takaríthatsz meg, ha kicsit eltérsz a megszokott keretek közül, és szépséghibás, de teljesen funkcionális építőanyagokat választasz a lakásod felújításához?
Könnyen kezelhető céges autóflotta: a lízing megoldja a problémákat

Könnyen kezelhető céges autóflotta: a lízing megoldja a problémákat 

Sok cégvezető szembesült már azzal, hogy az adminisztratív feladatok és az időpontok szervezése elképesztő mennyiségű időt és energiát emészt fel. 
Új mérföldkő a SEO-ban: a GEO és az AEO

Új mérföldkő a SEO-ban: a GEO és az AEO 

Néha, amikor a laptop fölé hajolok és gépelek, azon kapom magam, hogy valahogy megváltozott a keresés érzése.
Fa kezelése vastaglazúrral: ezek a legfontosabb tudnivalók

Fa kezelése vastaglazúrral: ezek a legfontosabb tudnivalók 

A fa még ma is az egyik legszebb és legtermészetesebb alapanyag, amit sokan előszeretettel választanak, ha kerítésről, kerti bútorokról, nyílászárókról vagy kültéri tárolókról van szó. A nők híresen jó ízlése nem véletlenül kedveli ezt az anyagot olyannyira.
Intelligens otthonok melege: új korszak a fűtéstechnikában

Intelligens otthonok melege: új korszak a fűtéstechnikában 

A modern otthonok egyik legfontosabb eleme a fűtési rendszer, melynek energiatakarékossága és hatékonysága kulcsfontosságú, különösen a hidegebb hónapokban.
Kooperatív társasjátékok: együtt a családdal

Kooperatív társasjátékok: együtt a családdal 

A mai világban nem könnyű feladat, hogy a családot kicsalogassuk a digitális világ bűvöletéből. A gyerekek lecsábítása a képernyők elől mindennapos kihívás lehet a szülők számára. Azonban hogyan lehet ezt a lehető leghatékonyabban megoldani anélkül, hogy a gyerekek kedvenc tevékenységeit teljesen felszámolnánk?