Életforma.hu


5 gyakori tévhit az Alzheimer-betegségről

5 gyakori tévhit az Alzheimer-betegségről 

Az Alzheimer-kór és a többi demencia-típus jelenleg a társadalom legnagyobb orvosi kihívását jelenti, ezért közös erőfeszítésünkre van szükség ahhoz, hogy sikerrel vegyük a betegség által támasztott nehézségeket – vélik a szakértők. Itt az idő tehát, hogy mi is jobban megismerjük, és eloszlassunk néhány tévhitet.
Ezt pedig kevergetni kell!

Ezt pedig kevergetni kell! 

Miért kell lehűteni és sokáig kevergetni a cukorszirupot, amikor otthon készítjük el a szaloncukrot? Mi történik a színezőanyagokkal és az ízesítéssel főzés közben? Miért fontos a csokoládéborítás? A Laboratorium.hu karácsonyi cikkében ezekre a kérdésekre ad tudományos választ, egyben megadva a házi szaloncukor készítésének receptjét is...
Ünnepi konyhakémia

Ünnepi konyhakémia 

Az ünnepek közeledtével még a szokásosnál is hangsúlyosabbá válik a konyha szerepe. Hamarosan megkezdődnek a nagy bevásárlások, aktuálissá válik az ünnepi menük megtervezése. Mitől lesz jó a sült hús? Hogyan főzzünk jó tojást, tésztát és virslit? Milyen zsiradékot használjunk? Mi történik a kenyérrel sütés közben? A Laboratorium.hu összeállításból kiderül...
Zséda antik kamerába búgott - itt a videó

Zséda antik kamerába búgott - itt a videó 

Egyedi videóklip készült Zséda Fosszíliák című dalához. A nyár végi hangulatot Super 8-as filmre rögzítette Dobos Tamás. A tengerparti forgatáson izgalmakból sem volt hiány.
Nézzünk a pohár fenekére!

Nézzünk a pohár fenekére! 

Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Miért ne tegyük a pezsgőspoharat mosogatógépbe? Fehérjék, cukrok, cellulóz – a habzás főszereplői. Itt a szilveszter, a Laboratorium.hu-n pezsgőkémia következik...
Egy kémikus lehet a Jack Daniel’s nyolcadik lepárlómestere

Egy kémikus lehet a Jack Daniel’s nyolcadik lepárlómestere 

Chris Fletcher gyerekkora óta rajong a kémiáért, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez teheti őt a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mesterévé. Amerika legrégebben bejegyzett whiskey lepárlójában az elmúlt 151 évben 7 whiskey mester felelt azért, hogy minden csepp ital megfelelő minőségben hagyja el Lynchburgöt. Közülük az első maga Jack Daniel volt, jelenleg pedig Jeff Arnett tölti be ezt a posztot. Úgy tűnik lassan megvan, ki veheti át tőle a stafétát: aki nem más, mint az ötödik mester, Frank Bobo unokája.
Bravó! Zséda már most nagyot szólt!

Bravó! Zséda már most nagyot szólt! 

Zséda új lemeze nagyot szól: nem kellett hozzá 8 hét, hogy a Kémia című album elérje az aranylemez minősítéshez szükséges példányszámot. A többszörös platina és aranylemezes énekesnő több év zenei anyagát sűrítette egyetlen korongra. Jól tette: az ütős album hamar népszerű lett.
Nem csak a vén kecske nyalhatja...

Nem csak a vén kecske nyalhatja... 

Itt a nyár, a kánikula. Emellett nem mehetünk el s(z)ó nélkül! Egyrészt, mert az izzadással távozó sót pótolni kell, másrészt mert a melegben fontos élelmiszer-tartósító szerepe van. Ráadásul a jeges vízbe szórva azonnal le lehet hűteni az italunkat! Hogy mindez miért van így? Ez is kiderül...
Mennyi alkohol van a kefírben? Meg fogsz lepődni!

Mennyi alkohol van a kefírben? Meg fogsz lepődni! 

Hogyan készítsünk savanyúságot? Vajon mekkora a kefir alkoholtartalma, és hogyan lehet azt kiszámolni? Miképpen lehet modellezni a kondenzációs kazán működését? A Laborkaland Online elnevezésű internetes kémiaverseny résztvevőinek a mindennapi életből vett feladatokat kell megoldaniuk. A késő tavaszig tartó játékot szervező független laboratórium munkatársai a második forduló feladatain keresztül is a kémia fontosságára hívják fel a figyelmet.