Életforma.hu


Törvényesített jó íz

Törvényesített jó íz 

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...
Hűha, a végén még világítunk

Hűha, a végén még világítunk 

A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok széles körben elterjedtek az élelmiszeriparban, azonban egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy kiterjedt alkalmazásuk és fogyasztásuk növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke a Laboratorium.hu-n.
Valamit visz a víz, de mit...?

Valamit visz a víz, de mit...? 

Több mint 500 féle vegyületet kerestek a kutatók a hazai halastavakban, de csak kevesebb, mint 10%-uk volt kimutatható. A HappyFish elnevezésű projekttel mód nyílik az édesvízi haltermékek minőségét befolyásoló tényezők azonosítására is - írja a Laboratorium.hu...
Besenyő Pita bácsi kedvencei - avagy a kenyérsütés kémiája

Besenyő Pita bácsi kedvencei - avagy a kenyérsütés kémiája 

Mitől lesz magasabb a kenyér? Mi alakítja ki az állagát, az anyagát? Mi befolyásolja az élesztőgombák szaporodásának sebességét, a kenyér héjának a színét? Mi történik a dagasztás, a kelesztés és a sütés alatt? A kenyérsütés kémiájában a Laboratorium.hu segít eligazodni.