Táplálék cikkek

Tartsuk kordában az időskori cukorbetegséget
Civilizációs betegségnek számít a cukorbetegség manapság. Kialakulása összefügg a környezeti hatásokkal, stresszes, mozgásszegény élettel, helytelen táplálkozással, káros szokásokkal és genetikai tényezőkkel. Napjainkban a társadalom elöregedése és a korszerű terápiás lehetőségek következtében egyre több az idős cukorbeteg. Életkoruk okán számos nehezítő körülmény jelentkezik a betegség kezelésekor, ezért fontos, hogy az érintettek kövessék orvosuk tanácsait, és pontosan betartsák az előírt terápiákat.

Így kell okosan használni a vitaminokat
Gyakran olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás az egészséges életmód alapja. Vajon mikor együnk zöldséget, gyümölcsöt? Mikor hasznosul leginkább a vitaminkomplexum a szervezetünkben? Erről kérdeztük Szász Máté biológust, szakértőt.

Kicsi, zöld, szőrös és kiütést is okozhat. Mia az?
Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi. Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?

Idén a hüvelyesekre kell odafigyelni!
Babok, borsók, lencsék vagy épp csicseriborsó - szerte a világon kedvelt és gyakran fogyasztott alapanyagok. A legtöbb nemzet konyhájában megtalálhatók, miközben gazdasági jelentőségük sem elhanyagolható. Ám ezek mellett egészségügyi és környezetvédelmi szerepük felett sokszor elsiklottunk!

Rázd fel az étkezésed!
Schönekker László, a BioTechUSA szponzorált Men’s Physique versenyzője tisztában van a fehérjefogyasztás fontosságával. A fitnesszel eltöltött hosszú évek során számos proteinkészítményt kipróbált már. Maximalista lévén azonban nem szeret kompromisszumokat kötni és csak a legjobbak mellett kötelezi el magát.

Életfogytig ételallergiás leszek?
Ételallergia leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban jelentkezik, a gyermekek többségénél azonban rendszerint 3-4 éves kor körül elmúlnak a tünetek. Dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológus szerint a táplálékallergia megszűnése nem kizárólag életkor függvénye, de azon is múlik, hogy mi okozta a panaszokat.