Életforma.hu

Egyéb

Hogyan szuvidáljunk a saját konyhánkban?

A mindennapos főzési tevékenységbe még a legelhivatottabb háziasszonyok is belefáradnak időnként. Ilyenkor érdemes olyan konyhatechnológiai eljárásokat kipróbálni, amelyek változatosságot visznek az ételkészítés monotonitásába. Ilyen például a szuvidálás, ami a megfelelő készülékkel már otthon is megvalósítható.

Mire van szükség a szuvidáláshoz?

Régebben el sem tudtuk volna képzelni, hogy az éttermek gasztronómiai különlegességeit mi magunk is egyszerűen el fogjuk tudni készíteni a saját konyhánkban. Ma már erre jó lehetőséget biztosítanak a kereskedelmi forgalomban kapható sous vide készülékek. A Sous Vide Hungary szuvidáló csomagjaival nagyon egyszerűen alkalmazhatjuk ezt a konyhatechnológiai eljárást.

Ez a csomag sous vide rudat, 12 literes polikarbonát sous vide medencét, 5 db vákuumtasakot és tasakrendező rácsot tartalmaz. A cég ezenkívül még sok más különleges konyhatechnikai eszközt forgalmaz a háztartások és a vendéglátóipari vállalkozások részére.

Hogyan szuvidáljuk a különböző húsféléket?

A hagyományos főzési és sütési eljárások esetében azt tapasztaljuk, hogy a különböző húsfajták megpuhulásához eltérő időre van szükség. A csirke és a sertéshús könnyebben, rövidebb idő alatt elkészül, a marhahúst viszont hosszabb ideig kell főznünk, hogy tökéletes állagúvá váljon.

A szuvidálás esetében leginkább a főzési hőmérsékletben fogunk eltéréseket találni, ugyanis más hőmérséklet szükséges a sertés-, más a marha-, más a bárányhús vagy a halfélék számára. Ehhez a hőmérséklet és főzési idő táblázatok adnak támpontot a szuvidálással ismerkedő otthoni séfek számára.

A sous vide készüléket a hús fajtájának megfelelő hőmérsékletre kell beállítanunk, és a főzési időt is eszerint válasszuk ki. Például egy közepesen angolos 2,5 cm vastagságú steak elkészítésekor állítsuk 56 °C-ra a készüléket, és főzzük a légmentesen lezárt tasakban egy órán keresztül.

Szuvidálhatunk-e egész csirkét?

A csirkét részeire bontva tudjuk csak szuvidálni, ugyanis az egész csirkét nem tudjuk légmentessé tenni. Így a víz tetején lebegne, és nem tudna tökéletesen átfőni.

A csirke egyes részeit külön-külön érdemes a készülékbe helyezni, hiszen a csirkemell alacsonyabb hőmérsékleten, a csirkecomb magasabb hőmérsékleten készül.

Fagyasztott húsok sous vide főzése

Az átlalános főzési idő és hőmérséklet-táblázatok olyan húsokra vonatkoznak, amelyeket a hűtőszekrényből kivéve teszünk a főzőtasakba. A fagyasztott húsok esetében két lehetőségünk van az ételkészítés során.

Az egyik, hogy mielőtt szuvidálni kezdenénk, hagyjuk kiolvadni a húst, a másik, hogy megduplázzuk a főzési időt, hiszen először át kell melegednie a fagyasztott alapanyagnak, hogy aztán az általános főzéshez képest alacsonyabb hőmérsékleten el tudjon készülni.

A sous vide készülékkel tehát megújíthatjuk és izgalmassá tehetjük az otthoni főzést, hogy minél egészségesebb, tápanyagban gazdagabb étel kerüljön az asztalra.


Hogyan szabályozzák az inverterek a szivattyúkat?

Hogyan szabályozzák az inverterek a szivattyúkat? 

Bár egy női magazinban ez nem épp egy gyakori téma, de neked vajon eszedbe jutott már, hogyan szabályozd otthon a vízszivattyúd hatékonyságát úgy, hogy csak a szükséges energiát használja fel? 
Nulla angoltudással külföldi munka? Egy év alatt megoldható!

Nulla angoltudással külföldi munka? Egy év alatt megoldható! 

Legyünk akár nők, akár férfiak, a nyelvtanulással mindannyian küzdünk – pedig nem kellene, hogy a folyamat szenvedés legyen. Sokak számára az angol elsajátítása egy vértizzadós, nehéz procedúra, mely sokszor éveken át okoz kínzó perceket, órákat a tanulók számára.
A napenergia hasznosítása otthon

A napenergia hasznosítása otthon 

A különböző műszaki újdonságokkal a férfiaknak és a nőknek egyaránt érdemes tisztában lenni. A rezsiköltségek csökkentése minden család számára fontos, ma pedig már több lehetőség is elérhető ezzel kapcsolatban, hogy még kevésbé terheljük a családi kasszát. A napelemes rendszerek az utóbbi években kifejezetten népszerűvé váltak.
A szállodai vendéglátás kötelező eleme: a welcome tálca

A szállodai vendéglátás kötelező eleme: a welcome tálca 

Az utazás izgalma együtt jár a szállás kényelmével, amit a vendégek az első pillanattól kezdve érzékelhetnek. Egy szállodai szoba atmoszféráját a kezdeti benyomás határozza meg, és a modern szolgáltatások mellett a welcome tálca is komoly szerepet játszik az élmény fokozásában. Egy hosszú út után elengedhetetlen a lehetőség, hogy a vendégek frissítő italokkal tegyék kényelemsebbé az érkezés pillanatait.
Egy iskolatáskányi remény: csapj le a sztárok relikviáira és segíts!

Egy iskolatáskányi remény: csapj le a sztárok relikviáira és segíts! 

Ismert művészek, sportolók és civilek fogtak össze 155 gyermek tanévkezdéséért a Tűzcsiholó Egyesület Egy iskolatáskányi remény kampányához.
Fenntartható megoldások a takarítógép-alkatrész gyártásban

Fenntartható megoldások a takarítógép-alkatrész gyártásban 

Gondolkodott már azon, mi történik, amikor egy takarítógép alapvető alkatrésze tönkremegy?
Frissesség négy keréken – az autó illata nem csak részletkérdés

Frissesség négy keréken – az autó illata nem csak részletkérdés 

Egy illat többet árulhat el rólunk, mint gondolnánk.
A szürke és a fehér ló közti különbségek

A szürke és a fehér ló közti különbségek 

Talán meglepő, de a szürke lovak nem fehéren jönnek a világra. Kezdetben fekete vagy sötét árnyalatúak, és az évek során egyre világosodnak. Ez a változás gyakran félreértéshez vezet, hiszen sokan nem tudják megkülönböztetni őket a fehér lovaktól. Pedig a színük története egészen más.
Modern tetőtéri ablak – nyáron is élhető körülmények

Modern tetőtéri ablak – nyáron is élhető körülmények 

A nyári meleggel szemben egyre nehezebb hatékonyan védekezni és egy klíma önmagában nem feltétlenül gazdaságos megoldás. Érdemes tehát az alapoknál, például a jó minőségű nyílászáróknál kezdeni a körülmények optimalizálását.
Havi kontaktlencse: kényelmes megoldás hosszú távra

Havi kontaktlencse: kényelmes megoldás hosszú távra 

A kontaktlencse viselés ma már nem csupán praktikus választás, hanem életstílus kérdése is.