Egészségükre!
A lockdown az angol szupermarketek pezsgőeladási adatain is nagyot javított
Minden eddiginél nagyobb forgalmat bonyolítottak le a nagy angliai szupermarket-láncok pezsgőből a karácsonyt és a szilvesztert megelőző időszakban. A kiugróan jó adatokra gyakorlatilag az egyetlen magyarázat, hogy a koronavírus járvány miatt zárva tartó szórakozóhelyek helyett az emberek idén a szigetországban is otthon kényszerültek ünnepelni.
Egyértelmű az elmozdulás a száraz, félszáraz ízek felé is, és nem csak a drágább pezsgők kategóriájában. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rozé pezsgők is, világviszonylatban a pezsgőpiac közel 10 százalékát ezek uralják.
Az évi 22-24 millió palack pezsgőt és 11-13 millió palack bort előállító Törley Pezsgőpincészet Kft. nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos országában, sőt a tengerentúlon is elismert piaci szereplővé vált az elmúlt években; a palackban erjesztett pezsgők eladásának növekedése két számjegyű, ezzel párhuzamosan a tartályos erjesztésű pezsgők is néhány százalékos növekedést produkálnak az elmúlt években.
Ami az exportpiacok megoszlását illeti, a magyar pezsgők fő fogyasztói a svédek, az észtek és a kanadaiak, ám Vietnámban, Kazahsztánban, Nigériában is vásárolják a Törley pezsgőit. A Hungária Grande Cuvée Brut Kanada franciák lakta Québec tartományában például piacvezető. A Törley és a Hungária márka egyébként a belföldi és az exportértékesítésnél is zászlóshajónak számít.
Hogyan készül?
- A tradicionális pezsgőkészítési eljárás (méthode traditionnelle) fontos ismérve, hogy a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. A tradicionális erjesztésű pezsgők hosszú palackérlelési procedúrán esnek át, ez pedig ízében, illatában is megmutatkozik: illatában és ízében is inkább érett gyümölcsösség érződik, nem friss citrusosság, testesebb, kicsit édeskésebb jegyekkel.
- A palackban erjesztett, szűréssel seprőtelenített eljárásnál (méthode transvasée) a töltőbor úgynevezett magnum (1,5 literes) palackokba kerül. Az eljárás fő jellemzője, hogy a palackban erjesztett és érlelt pezsgőt zárt rendszerű, hűthető és nyomásálló tartályba ürítik, melyben az erjesztés és az érlelés zajlik minimum 9 hónapig. Sterilen szűrik és hőkezelik, így biztosítva az egyenletes minőséget, majd expedíciós likőrrel beállítják a végleges cukortartalmat.
- Tartályban erjesztésnél (méthode charmat) a pezsgők nyomásálló, acéltartályokban erjednek. A folyamat 3-6 hónap alatt zajlik le. A rövid érlelési időt követően a pezsgőt fajtának megfelelően likőrözik, szűrik, hidegkezelik, sterilszűrik, lepalackozzák. Amennyiben a pezsgőt nem borból, hanem mustból egy menetben erjesztik, akkor Asti típusú pezsgőkről beszélünk. (méthode asti)
Mi a különbség?
Habzóbor
Hozzászólás zárolva.