A póréhagymáról, a gyógyító zöldségről!
A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélőhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották.
Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre. Csak a zsenge tavaszi fajta kerül piacra melegházból. Ez akár nyersen is fogyasztható. A halvány vagy sárga póréhagymát elsötétített fóliasátorban termesztik. A póréhagyma íze enyhébb, mint a vöröshagymáé és a fokhagymáé.
A póré sokoldalú, ízletes zöldségféle, amely hasznos tápanyagforrást jelent. Biztosítja a szervezet számára a fertőzésekkel szembeni védekezéshez szükséges C-vitamint és béta-karotint. Mivel a folsav nélkülözhetetlen a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, a póré különösképpen ajánlott terhes anyáknak és azoknak, akik a közeljövőben gyereket szeretnének.
A magnézium és a B1-vitamin valóságos balzsam az idegek számára, együttesen elősegítik a depresszió elkerülését. Igen jelentékeny szerepük van a kénvegyületeknek, a szulfidoknak is, ezek a ballasztanyagokkal karöltve erőteljesen segítik az emésztést, serkentik az emésztőrendszer egyes mirigyeinek működését, hogy azok több emésztőnedvet termeljenek. S végül: épp ennek következtében csökkenti a koleszterinszintet.
Nem marad ki a sorból a veseműködés sem: kálcium tartalma következtében a póré enyhén vízhajtó hatású. Ez az alapos belső nagytakarítás igen kedvező a reumás és köszvényes megbetegedésekben szenvedőknek. Hasznos emelett a cukorbetegeknek is, mert a vércukorszintet is csökkenti.
Forrás: Alexandra Kiadó: A 100 legfontosabb élelmiszer
Hozzászólás zárolva.