Facebook hozzászólás
368

A stressz kezelés technikája tanulható!

A stressz, azaz az új helyzetekre vagy kritikus terhelésre fellépő belső feszültség áldás és átok is egyben. Áldás, mert olyan teljesítményekre és megoldásokra sarkall bennünket, amelyekre büszkék lehetünk. Amennyiben hagyjuk, hogy a fejünkre nőjön, átok is, mert testi-lelki jóllétünket veszélyezteti. Jó hír, hogy ma már hazánkban is elindult a ún. coping-mérés.

THE ART OF COPING (megküzdés) – A stressz kezelés technikája tanulható!


A stressz, azaz az új helyzetekre vagy kritikus terhelésre fellépő belső feszültség tehát áldás és átok is egyben! Ma már azonban Magyarországon is létezik olyan program, amely a résztvevő stressz kezelő kapacitásának felmérését követően személyre szabott fejlesztést kínál. A vizsgálat először egy stressz méréssel indul – a kérdőívből kiderül, hogy a résztvevőt valójában mennyire terheli meg a stressz. Az ún. Coping mérést követően pedig – az interjú alapján megtudja a résztvevő, hogy hogyan birkózik meg ezzel a terheléssel. Mint Kaposi Kálmán az Art Of Knowledge szakmai igazgatója nyilatkozta- a résztvevő egyéni konzultáción, a visszajelzések és javaslatok alapján már el is indul a megfelelő stressz kezelés útján Ezt a későbbiekben további egyéni coaching is követheti – ebben a rövid és intenzív folyamatban kipróbálhatja, hogy hogyan lehet kihúzni a stressz „méregfogát” megoldásközpontú technikák segítségével. Mindamellett részt lehet venni „Antistressz” csoportban is – számos kutatás bizonyítja, hogy a csoportos gyakorlás és az egymástól való tanulás igen hatásos stressz kezelő eszköz lehet. Mint Kaposi kiemelte, a coping-mérés nagy előnye, hogy a program révén a résztvevő pontos képet kap saját megküzdési kapacitásáról, konstruktív, azaz személyes hatékonyságot és jóllétet (well being) erősítő stressz kezelő technikákat sajátíthat el. A tudatos coping eredményeképpen pedig csökkennek vagy megszűnnek a stressz kellemetlen mellékhatásai.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!