A szívbetegségek rizikófaktorai
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában öt fő tényezőre érdemes figyelni, a koleszterinszintre, a dohányzásra, a mozgáshiányra, a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre.
A koszorúér-betegség kockázat közvetlen összefüggést mutat a naponta elszívott cigaretták számával, és azzal, hogy mióta dohányzik. Vigyázat: a "kocadohányosok" is veszélyeztetettek! Napi négy cigaretta már megduplázza, egy doboz pedig megtriplázza a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. Ha két vagy több doboz cigarettát szív el naponta, életének egy-egy percét áldozza a dohányfüst élvezetének minden percéért.
Az egyetlen járható út a kockázatcsökkentésre az, ha felhagy a dohányzással – akár fokozatosan, akár egyszerre.
3. Magas vérnyomás
A magas vérnyomás elősegíti az érfal sérülések kialakulását, és előkészíti a talajt a koszorúér-betegség kialakulásához. Magas vérnyomás betegségről (hipertóniáról) nem akkor beszélünk, amikor valakinek "felmegy a pumpája", bár való igaz, hogy a feszültség, az idegesség is előidézhet magas vérnyomást. A magas vérnyomás oka sok esetben még nem teljesen ismert. Mindazonáltal a kiváltó októl függetlenül ilyenkor a vér fokozott erővel nyomódik az artériák falához. Következményképpen az artéria belső felszínén sérülések alakulnak ki. E helyeken a koleszterin könnyebben rakódik le, kedvezve az érelmeszesedés kialakulásának.
Minél magasabb a vérnyomás, annál nagyobb a koszorúér-betegség kockázata. Az orvos vérnyomásméréskor két értéket ad meg: a szisztolés vérnyomást (magasabb érték) ill. a diasztolés vérnyomást (alacsonyabb érték). Az előbbi a vér artériafalra kifejtett nyomását mutatja, éppen amikor a szív összehúzódik.A második érték a szív két dobbanása között az artériákban uralkodó nyomást jelzi. Az egészséges felnőttek vérnyomása a 140/90 Hgmm-t (higanymillimétert) nem haladja meg.
A csekély mértékben emelkedett vérnyomás rendszeres mozgással, fogyással és a só fogyasztás csökkentésével általában rendezhető. A rendszeres mozgás és a súlyfelesleg csökkentése tehermentesíti szívét, mert nem kell olyan erősen pumpálnia, hogy szervezetét a megfelelő mennyiségű vérrel el tudja látni. Ezáltal vérnyomása is normalizálódhat.
A só vízvisszatartásra készteti a szervezetet, növelve az erekben keringő vér mennyiségét. Ez az esetek egy részében a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Kerülje tehát a sóban gazdag élelmiszereket, mint amilyen a sonka vagy a chips.
Hozzászólás zárolva.