Facebook hozzászólás
276

A vörösbor tágítja az ereket

A mérsékelt borfogyasztók halálozási mutatója is 30%-kal kisebb, mint az antialkoholistáké és a súlyos alkoholistáké.

A bor a szervezet salaktalanítását és a méregtelenítését is elősegíti, mert például megköti a fogtömésekből kioldódó nehézfémeket és élénkíti a veseműködést.

A borban még a rák kifejlődését gátló anyagok is találhatók többek között ugyanazok az anyagok, mint a fokhagymában. Ezek koncentrációja ugyan a szőlőlében csak igen kicsi, de ezt ellensúlyozza, hogy alkoholhoz kötve a belek sokkal jobban fel tudják szívni. A New York-i Solan-Kettering Rákklinika és más rákkutatók vizsgálatai alátámasztják, hogy rendszeres borfogyasztással megállítható a gyomor- és más rákfajták növekedése. Így a borfogyasztóknál a rákos betegek száma 20%-kal alacsonyabb, mint az antialkoholistáknál. Végül, de nem utolsósorban a kedélyállapotra is pozitívan hat: növeli az „örömérzést” kiváltó hormon, a szerotonin koncentrációját az idegrendszerben.

A túlzott alkoholfogyasztás könnyen az ellenkezőjére fordulhat, és megterhelheti a szerveket, leginkább a májat. A megfelelő napi alkoholmennyiség – testsúlytól és alkattól függően – nőknek 1-2 pohár (összesen 0,4 l), férfiaknak 2-3 pohár (összesen 0,6 l) bor fogyasztása. Ennek jelentős túllépése gyorsan kritikussá válhat. Az alkoholfogyasztók 6%-a válik alkoholistává, igaz, hogy a borfogyasztók ennek csak egyötödét teszik ki. A vörösbor hatásának valódi titka tehát a helyes adagolásban rejlik.

Helyes életvitel, megfelelő hatás

A Freiburgi Egyetem nemrég elhunyt sportorvosa, prof. Dr. Josef Keul mindezek mellett azt hangsúlyozta: „A bor csak megfelelő életvitel mellett fejtheti ki maximális egészségjavító hatását. Helytelen táplálkozás mellett csak alig-alig javít valamit a kiindulási állapoton.” Különösen fontos, hogy elegendő ásványszegény, szénsavmentes vizet igyunk (kb. 2 l-t naponta), mert a bor semmiképpen sem megfelelő pótlás a folyadékhiány kiegyenlítésére. Dr. Richard Doll, az Oxford Egyetem orvosprofesszora hangsúlyozza: „A dohányzók esetében semmi nem létezik, amivel az infarktus kockázatát egy nem dohányzó szintjére csökkenteni lehetne. A nemdohányzók veszélyeztetettségét a mérsékelt borfogyasztással jelentősen, kb. 40%-kal vissza lehet szorítani. Egészséges táplálkozással és sportolással ez még tovább növelhető.”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!