BORKÖLTÉSZET
„…aki issza hóttig él!”
Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz – árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!
A Szekszárdi Palackba töltötték a Sógor Kadarkáját. A Szekszárdi Borászok Céhe, melynek elnöke Maga Eszterbauer János, 2015 óta kizárólag ilyen palackba tölti a borvidék kiemelt borfajtáit. Mivel ezek a borok az eleganciától, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, a burgundi palack mellett döntöttek. Szóval ez a kadarka igazán könnyen iható, játékos, friss, amúgy János bevallása szerint ez a család szíve csücske.[/bs-text][/vc_column][/vc_row]
Ha lehetek szerénytelen, az én kedvencem a 2018-as kékfrankos, a Tanyamacska volt. Egyenesen gyümölcshegyek tolulnak a szánkba, ha megkóstoljuk. Ma az Intercontinentálban a ház boraként kínálják. Az elnevezés pedig nem más, mint egy gúnynév. Tanyamacskának hívták ugyanis azokat a derék szekszárdi parasztokat, akik ha kellett, ha nem, a présházban múlatták az időt…
Robosztus, hordóban érlelt csúcsbor a borászat 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon bora. 2007 óta mindent ugyanúgy készítenek, mint ma. Neve és címkéje is maga történelem. Tivald a nagypapa napszámosa volt. Rengeteget dolgozott borostásan, erejét megfeszítve a szőlőben, és a gyerekek sokszor törtek borsot az orra alá. Tudása előtt és verejtékes munkája előtt tisztelegve, bocsánatkérésként kapta csúcsboruk a nevét. Érdekesség, hogy a borcímke készítésekor mindössze egy árnyképük volt róla. Csak tavaly találtak egy igazi fotót egy családi archívumban.
Sem Szekszárdon, sem Egerben nem létezik pince bikavér nélkül. Eredetét homály fedi, mégis az egyik legtöbb irodalmi megjelenéssel dicsekszik. Garay János 1846-ban Szekszárdi bordalában ezt olvashatjuk:
„…Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.”
Aki kicsit figyelt, kiderítette: a bikavér egyik alkotója a kadarka. Kiöntéskor ugyanis egyedül csak a kadarkának fehér a gyöngye. A kékfrankosoké lilás, a francia boroknál vöröses.
Hozzászólás zárolva.