Az egészségtől bűzlik a szám!
A legtöbb ember a fokhagyma szó hallatán húzza az orrát. Ők ugyanis nem feltétlenül a fokhagyma illatára gondolnak, hanem a fokhagyma imádók szájából áradó bűzös leheletre.
A fitofarmakonok és fitoterapeutikumok növényi eredetű gyógyszerek, és ezek közé tartozik a fokhagyma is. Ezeknek a növényeknek a gyógyhatása kifejezetten enyhe, viszont rendkívül széles skálán mozog, általában csak hosszabb alkalmazás után észlelhető. Ezért az ilyen anyagokat általában nem súlyos megbetegedések gyógyítására használják, hanem abban az időszakban, amikor a betegség még csak kialakulóban van.
Kétségtelen, hogy a fokhagyma legfontosabb és legérdekesebb tulajdonsága az erekre gyakorolt hatása. A másik ugyancsak figyelemre méltó tulajdonsága, hogy felveszik a harcot a különböző baktériumok, vírusok, és gombák ellen. Ezen kívül gyakran állítják, de legalább ugyanolyan sokszor tagadják, hogy a fokhagymának rákellenes hatása van. Ugyanis a rák összefüggésben áll az immunitással. Az immunitás szó szerint sérthetetlenséget jelent.
Az orvostudomány ezen a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességet érti. A szervezetben erre a célra egy bonyolultabb védekező-mechanizmus áll rendelkezésre, az immunrendszer. Mindaddig, amíg ez a védekezőrendszer elég aktív, a szervezetnek kellő ereje van ahhoz, hogy a betegségeket leküzdje. Feltehető, hogy a fokhagyma képes az immunrendszert erősíteni, ezáltal a rák kialakulását is megakadályozhatja.
Megfázás ellen számos háziszer ismeretes, amely fokhagyma készítményt tartalmaz. A fokhagymaillat és vele a hatóanyagok jelentős része a légzés során a tüdőben választódik ki. Ezáltal ajánlják a fokhagymát kiegészítő szerként légcsőhurut, tüdőtágulás, tüdőtuberkolózis, tüdőtályog, valamint tüdőasztma és hörghurut kezelésére is.
Sokan feltételezik, hogy a fokhagyma gyulladásgátló is, ezért reumás panaszokra is alkalmazható. Azt is megállapították, hogy a fokhagyma nikotinmérgezésben is kiváló szer. Enyhíti a dohányos hörghurutot, krákogást, és javítja a dohányzás miatt nem megfelelő bélműködést.
Az előbb leírtak alapján láthatjuk, hogy mennyi mindenre jó a fokhagyma. És ma már a fokhagymakészítmények kínálata bővült, tehát nem kell félni a fokhagyma szagtól. Aki pedig, a fokhagyma kapszulát lenyeli, nem kell attól se félnie, hogy ő maga érzi a fokhagyma ízét. De bárki választhatja a régi hagyományos módszert, a választás csak rajta múlik.
Hozzászólás zárolva.