Facebook hozzászólás
77

Biztonságos-e a baromfihús fogyasztása?

Azokon a területeken, ahol baromfijárványok fordulnak elő, a nyers tojást nem szabad olyan ételek készítéséhez felhasználni, melyeket a tojás hozzáadása után, a fogyasztás előtt már nem hőkezelnek

 Azokon a területeken, ahol nem észlelnek madárinfluenza-vírus által okozott megbetegedéseket, a megfelelő higiénés gyakorlat szerint, és kellőképpen megfőzve/megsütve a szokásos módon el lehet készíteni és fogyasztani a baromfihúsból készült ételeket, nem kell azért aggódni, hogy megfertőződünk az A/H5N1 altípusú madárinfluenza-vírussal. Ahol járványok fordulnak elő, ott is biztonságosan lehet fogyasztani a baromfihúst és az abból készült termékeket, ha gondoskodnak arról, hogy ezek az ételek/termékek megfelelő mértékben meg legyenek főzve/sütve, és az ételkészítés során megfelelő módon kezeljék azokat.

A biztonságos ételkészítés öt alapszabálya:

Mindent tisztán kell tartani!

El kell különíteni a nyers alapanyagot a készételtől!

A húst kellőképpen át kell sütni, főzni!

A készételt biztonságos hőmérsékleten hűtve vagy 60 C fok felett melegen tartva kell tárolni!

A főzéshez tiszta vizet és biztonságos alapanyagokat kell használni!

Az A/H5N1 madárinfluenza-vírus érzékeny a hőre, a főzéskor alkalmazott hőmérséklet (ha az az étel minden részén, így a belsejében is eléri a 70 C fokot) elpusztítja a vírust. Sohasem szabad megengedni, hogy az ételkészítés során a nyers baromfihús/termék leve érintkezzen, keveredjen olyan élelmiszerekkel, ételekkel, melyeket nyersen fogyasztunk vagy hőkezelést követően már fogyasztásra készen állnak. Nyers baromfihús/termék feldolgozása során az ételkészítést végző személynek a kezét alaposan meg kell mosnia, és azokat a felületeket (eszközöket, vágódeszkákat, munkaasztalt stb.) is meg kell tisztítania és fertőtlenítenie, amelyek a nyers baromfihússal érintkeztek. E célra a szappan, illetve a zsíroldószerek és a forró víz is megfelelőek.

Azokon a területeken, ahol baromfijárványok fordulnak elő, a nyers tojást nem szabad olyan ételek készítéséhez felhasználni, melyeket a tojás hozzáadása után, a fogyasztás előtt már nem hőkezelnek (pl. sütnek, főznek).



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!