Facebook hozzászólás
176

Boldog születésnapod lehet Zorán!

Találtam egy régi cikket, ami engem megfogott. . Ő Zorán társa, Hegyi Barbara.

A tojásos nokedlit hol tanulta?

„Bernarda Alba házában” mindenki jól főzött. A mamám is, a dadám is, sőt anyám nagynénje is. A nagymamám nem élt velünk, de ő is híresen jó szakácsnő volt. Engem pedig gyerekkoromtól fogva érdekel a főzés. A férfiakat ugyanis tényleg a hasukon keresztül lehet megfogni. Ez a mondás súlyosan igaz. A fiatal lányoknak ezért azt tanácsolom: a köldökükbe rakott pearcing, a műköröm és a felpumpált cicik helyett a finom falatokkal, a klassz ízekkel sokkal többet elérnek. Elárulom: az ebbéli tudományomból, hogy hipp-hopp csináltam valamit, nagyon sok sikerem származik. Főzési ötletekből egyszerűen kifogyhatatlan vagyok. Nekem egy ebéd vagy egy vacsora elkészítése szórakozás, izgalmas variálgatás, szenvedélyes sürgés-forgás. A káposztás cvekedlihez is én csinálom a tésztát. Egyszer úgy elszámítottam magam, hogy estére sem értem a végére, amikor el kellett indulnom az előadásra. Szóltam anyámnak, hogy semmi baj, hagyjon úgy mindent a lisztezett tálcákon, majd jövök és befejezem. És éjjel fél kettőig metéltük a tésztát. Az egész lakásban szállt a liszt, de halálosan élveztük. A tojásos nokedli tésztájába én mindig tejfölt teszek, attól lesz finom. De csináltam én már sushit is, vagy angol pudingot.

Kollégáitól tudom, hogy csokoládéban is verhetetlen. Ez hogyan kezdődött? Megnézte Juliette Binoche egyik régebbi filmjét, amelyben friss csokival tekerte el Johnny Depp fejét, és…

… hol volt még akkor Binoche filmje, amikor mi már ipari szinten gyártottuk a csokit! Sehol! Megvettem a Nagy csokoládékönyvet, és addig tanulmányoztam, míg egy szép napon egyszer csak belevágtam. Karácsony előtt ez most már hagyomány nálunk. Összegyűlnek a főzőasszonyok, a barátnék, a férjek, és mártogatunk. Először természetesen megcsináljuk a maszszát, pörköljük a mogyorót, megöntözzük cukorral, karamellizálódik, s amikor lehűl, összetöröm, átdarálom, belekeverem a tejszínes csokoládémasszába, öntök hozzá karamellszirupot, a kész golyókat pedig bemártom a csokoládéba, hogy legyen egy burka. A végeredmény: csodás és gyönyörű forma. Irgalmatlan mennyiséget csinálunk mindig, több mint ezer darabot. Annyira jó ajándék! Ráadásul „hand made, home made”. Vagyis kézi, házi készítmény.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!