Facebook hozzászólás
2 866

Csak óvatosan a növényi tejekkel!

Azoknak, akik érzékenyek a tejfehérjére, ma már széles választékban kínálnak a gyártók gabona és magtejeket. Azonban ha inzulinrezisztenciával is küzdenek, akkor a növényi tejek közül is erősen válogatni kell – figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. 

Tejesüveg, mellette mosolygó bögre, Kép: pixabay
Kép: pixabay

IR és tejfehérje érzékenység

Az inzulinrezisztencia és a tejfehérje allergia szorosan ugyan nem függenek össze, de mivel első esetében sajnos egy erősen elterjedt cukoranyagcsere rendellenességgel van dolgunk, így az esetek nagy százalékában az allergiásoknak ezzel a kórral is meg kell küzdeniük.

Az IR, ahogyan azt már említettük, egy cukoranyagcsere rendellenesség, melyet a kettes típusú cukorbetegség előszobájának is neveznek. Kiváltója a legtöbb esetben a nem megfelelő táplálkozás, és a mozgásszegény életmód. A rohanó életvitel mellett az embernek sem a sportra, sem pedig a hosszas főzőcskézésre nincsen ideje. Ilyen esetekben két dolgot tehet: vagy étteremben eszik, ami nem éppen olcsó mulatság, vagy félkész, készételeket vesz, amiket csak melegíteni kell, vagy elkészítésük nem igényel sok időt. Ezzel azonban az a baj, hogy az ilyen ételek rettenetesen sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ráadásul a felszívódásuk is rendszerint gyors, vagyis hirtelen, és jelentősen emelik meg a vér cukorszintjét.

A tejjel kapcsolatban több probléma is kialakulhat. Egyrészt beszélhetünk laktózérzékenységről, vagy tejfehérje allergiáról. Az első esetben a tejcukrot bontó enzim teljes vagy csökkent hiányáról beszélünk, és a laktózmentes termékek is megoldást tudnak nyújtani a problémára. Addig tejfehérje allergiánál egy immunreakció történik a szervezetben állati eredetű tej és tejtermékek fogyasztását követően. Allergia esetében kis mértékben sem tolerálhatóak az állati eredetű tej és tejtermékek, csupán növényi alapanyagok jöhetnek szóba.

Így igyál tejet, ha cukros vagy…
A tej fontos tápanyag a szervezet számára, amelyből ajánlott naponta 0,5 l-t vagy ennek megfelelő tejterméket elfogyasztani. Azonban, mi a helyzet, akkor, ha valaki cukorbeteg. Lehet-e tejet fogyasztani vagy teljesen le kell mondani róla? Mennyit lehet meginni belőle? Mivel lehet helyettesíteni? Ezekre a kérdésekre segít választ adni Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Ezt is olvasd el!

A tej probléma

A normál tejet is csupán szénhidrát tartalmát számolva fogyaszthatják az inzulinrezisztenciások, és erre növényi tejek esetében is sokszor figyelni kell. A tejfehérje allergiánál szóba jöhetnek gabona alapú, illetve magtejek is, azonban ezek nem mindegyike javasolt IR esetén.

Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, hogy sokszor a növényi tejek hozzáadott cukrot tartalmaznak, amelyek természetesen ki kell zárni minden inzulinrezisztenciás étrendjéből. Továbbá a rizs, illetve zab alapú tejek sok szénhidrátot tartalmaznak, ami gyors vércukorszint emelkedést is okoznak, így azok sem javasoltak. Ami ideális a két probléma egyidejű fennállása esetén az a mandulatej, kókusztej, vagy mogyorótej, mely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezeket számolás nélkül fogyaszthatják inzulinrezisztenciások is a nap bármely szakaszában. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy gyakran adnak a magitalokhoz is gabonákat, így minden esetben érdemes a termék összetevőit is áttanulmányozni vásárlás előtt.

Mit lehet tenni, mit lehet inni?

Az IR és az allergia is olyan betegségek, melyek kezelése nem egyszerű. Az inzulinrezisztencia ráadásul diétát is igényel, aminek összeállításához a szakember segítsége elengedhetetlen. Az egyes embereknek ugyanis mások az igényei, mások a körülményeik, a kórelőzményük, a súlyuk, és egy sor másik tényezők, melyeket mind figyelembe kell venni, amikor a diétát összeállítjuk.

(Forrás: Budai Endokrinközpont)

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!